Marvin Gaye and Tammi Terrell – United (Tamla LP, 1967)

 1) Ain’t No Mountain High Enough; 2) You Got What It Takes; 3) If I Could Build My Whole World Around You; 4) Somethin’ Stupid; 5) Your Precious Love; 6) Hold Me Oh My Darling; 7) Two Can Have a Party; 8) Little Ole Boy, Little Ole Girl; 9) If This World Were Mine; 10) Sad Wedding; 11) Give a Little Love; 12) Oh How I’d Miss You

Om samarbeid med Kim Weston og Mary Wells kun ble middels suksessfylt, var det full klaff da Marvin Gaye ble koblet med Tammi Terrell. Terrell hadde en stemme som stod eksepsjonelt godt til Marvin. De skulle dessverre få begrenset tid til å utvikle samarbeidet. Terrell døde kun 24 år gammel av hjernekreft i mars 1970. Hun falt sammen i Marvins armer på scenen høsten 1967, og døde drøyt to år senere, etter å ha gjennomført en rekke operasjoner uten å bli frisk. De to rakk heldigvis å skrive seg inn i musikkhistorien med noen fenomenale duetter.

Omtrent samtidig som Terrell og Gaye fant hverandre, ble ekteparet Nickolas Ashford og Valerie Simpson signert til Motown. Det skulle vise seg å være et lykketreff for begge partner. Ashford & Simpson ble kjapt en verdifull merkevare og komponerte en  rekke klassiske låter. Blant de mest kjente var Ain’t No Mountain High Enough, You’re All I Need To Get By, Ain’t Nothing Like The Real Thing og Reach Out and Touch (Somebody’s Hand). Fantastiske sanger som for alltid vil være forbundet med sekstitallets unge, svarte Amerika.

Ain’t No Mountain High Enough var åpningssporet på Marvin Gaye og Tammi Terrells første album sammen. United ble sluppet i august 1967, og da hadde allerede Ain’t No Mountain gjort vei i vellinga, med 19. plass på poplistene og 3. plass på R&B. Senere gikk Diana Ross versjon helt til topps på Billboard 100. Det er ingen overdrivelse å si at Ain’t No Mountain High Enough er noe av det beste og mest bestandige som noen gang ble spilt inn på Motown; En jublende hyllest til kjærligheten, en poplåt av absolutt høyeste klasse.

På United var det fire singelhits. Både Your Precious Love og If I Could Build My Whole World Around You ble topp 10 hits, og If This World Were Mine snek seg inn blant de 20 mest solgte. Alle singlene var storstilt harmonipop, med to inspirerte vokalister som trivdes i hverandres selskap. Your Precious Love var en frisk doowop-glasert ballade, med løft nok i refrenget til at du må høre den en gang til, med en gang. If I Could Build My World Around You var typisk Motown. Det vil si spretten pop, spilt og sunget med eleganse, med The Funk Brothers hyggelig tilstede. If This World Were Mine holdt seg i balladetempo, og ble båret av en klassisk melodi og skjønnsang. Disse fire sangene bar albumet på sine skuldre, og fikk brukbar hjelp av resten av feltet, selv om Somethin’ Stupid for alltid vil tilhøre far og datter Sinatra.

United var kanskje ikke tidenes viktigste plate, men den inneholdt flere klassikere og var full av godt humør og ungdommelig pågangsmot. Og det er ikke lite bare det.

Rating: 7,5/10