Marvin Gaye – In The Groove (Tamla LP, 1968)

 1) You; 2) Tear It On Down; 3) Chained; 4) I Heard It Through The Grapevine; 5) At Last; 6) Some Kind Of Wonderful; 7) Loving You Is Sweeter Than Ever; 8) Change What You Can; 9) It’s Love I Need; 10) Every Now And Then; 11) You’re What’s Happening (In The World Today); 12) There Goes My Baby

Da In The Groove ble utgitt i august 1968 var det to og et halvt år siden sist Marvin Gaye hadde sluppet et soloalbum. I mellomtiden hadde han konsentrert seg om duettplater. Samarbeidsprosjektene hadde resultert i flere hits og Marvin var blitt en av Motowns store stjerner. Motown satte alle kluter til for sin nye gullkalv og rigget hele maskineriet av låtskrivere, musikere og produsenter til innspillingen av In The Groove. Her bidro størrelser som The Funk Brothers, Norman Whitfield, Stevie Wonder, Ashford & Simpson, Barrett Strong og Eddie Holland. In The Groove ble da også det mest vellykkede albumet Marvin hadde laget så langt. In The Groove holdt godt nivå hele veien og hadde et enormt høydepunkt.

In The Groove var strammere og mer funky moderne enn tidligere forsøk. Påvirkning fra James Brown, Stevie Wonder, og The Temptations var tydelig. Alle disse hadde gått i retning av skarpere funk og soul, helt i tidens ånd og som en match for den voldsomme utviklingen rocken gjennomgikk på samme tid. Også Marvins sangstil hadde utviklet seg. Nå sang han mer i høyere register, samtidig som han var hissig på grøten der det trengtes. Intensiteten i stemmen var definitivt påvirket av låtmaterialet og av hans turbulente liv på denne tida. Tammy Terrell hadde kollapset i armene hans på scenen året før, ekteskapet med Anna Gordy var problematisk og han lå stadig i småkonflikter med Berry Gordy, Motowns sterke mann.

Det var mange sterke låter på In The Groove, men alle kom i skyggen av I Heard It Through The Grapevine, som ble Gayes store kommersielle gjennombrudd og kunstneriske høydepunkt så langt. Den ble sluppet på singel høsten 1968 og gikk til topps på Billboard topp 100, der den ble liggende som nummer 1 i syv uker rundt årsskiftet 68/69.  I Heard The Grapevine var den mest solgte singlen Motown hadde gitt ut så langt. Det var smått utrolig med tanke på sangens forhistorie. Den ble opprinnelig stoppet av Berry Gordy. Med tiden forsøkte uansett både Gladys Knight og The Miracles seg på å lage hit av den, uten at det skjedde stort. Først da Norman Whitfield fikk viljen sin og fikk til en utgivelse med Marvin Gaye ble det sving over sakene. I Heard It Through The Grapevine er et av høydepunktene i soulhistorien, sjeldent mørk, intens og med en tilstedeværelse av Marvin Gaye som gjør den unik. Det trenger jeg selvsagt ikke fortelle noen, for om du ikke bor bak en stein har du hørt denne utallige ganger. Helt sikkert også med Creedence Clearwater Revival, som gjorde den om til swampy roots rock i 1970.

I Heard It Through The Grapevine var ikke første singelslipp fra In The Groove. Den æren tilfalt You. You var funky, uptempo soul med en smådesperat Marvin i front. Det var vanskelig ikke å tenke på Tammi Terrell da han vrengte sjela her. Chained, som også ble sluppet på singel, hadde mye av den samme skarpe funken i seg. I det hele tatt var In The Groove full av tidstypisk, funky soulmusikk. Det gjør plata til en sann svir å lytte til også i dag, og det hele fremstår som en første realisering av kunstneren Marvin Gaye, han som skulle levere flere av soulmusikkens mest klassiske album på syttitallet.

Rating: 8/10