Blondie – Ghosts Of Download (Noble ID cd, 2014)

1) Sugar On The Side; 2) Rave; 3) A Rose By Any Name; 4) Winter; 5) I Want To Drag You Around; 6) I Screwed Up; 7) Relax; 8) Take Me In The Night; 9) Make A Way; 10) Mile High; 11) Euphoria; 12) Take It Back; 13) Backroom

Det gikk lang tid mellom Panic Of Girls og forgjengeren men ved neste korsvei var Blondie kjappere på avtrekkeren. Ghosts Of Download var klar til utgivelse i november 2013. Plata ble imidlertid ikke utgitt før i mai året etter, og da i kombinasjon med en cd med nyinnspillinger av Blondies største hits. Nyinnspilling av gruppas gamle traverne ble gjort i anledning av deres 40 års jubileum. Greatest Hits Deluxe Redux og Ghosts Of Download ble utgitt som dobbel cd. Blondie kan neppe ha tolket dette trekket som annet enn plateselskapets manglende tro på det nye materialet.

40-åringen Blondie lente seg imidlertid ikke tilbake på gamle triks på Ghosts Of Download. I det hele tatt hadde gruppa aldri vært lenger unna sitt opprinnelige musikalske ståsted enn hva som var tilfelle denne gangen. De ga seg helt hen til elektronisk dansepop av tiden, krydret med inspirasjon fra forskjellige hjørner av verden. Gruppas bakgrunn fra den kulturelle smeltedigelen New York var tydelig. De hadde med seg en rekke gjester, fra Los Rakas og Systema Solar til New York-dj Miss Guy og Beth Ditto fra Gossip.

Jeff Saltzman og hans høyre hånd Natalie Hawkins skrev de aller meste av materialet sammen med Debbie Harry og Chris Stein. Saltzman produserte også, sammen med Stein. I tillegg stod Saltzman og Matt Katz-Bohens for keyboards og programmering, mens Stein og Burke tok seg av henholdsvis gitar og trommer.

Ghosts Of Download var en hyllest det hedonistiske klubblivet i storbyen. Blondie lente seg tungt på EDM, med sanger som var umiddelbart fengende og åpenbart ment for radio og små høyttalere. Dette var kanskje oppskriften på katastrofe for veteranene i Blondie, men resultatet var ikke så ille som det var grunn til å frykte. Noe stort album var riktignok ikke Ghosts Of Download, men plata inneholdt en del grei popmusikk. En del likegyldige spor var det dog, og noen rene blemmer, som åpneren Sugar On The Side, med fryktelig innsats fra Systema Solar. Det samme måtte dessverre sies om Los Rakas på I Screwed Up. Begge låtene stinket av kynisk bruk av latino inspirasjon, uten annet formål enn å vise at man fulgte med i tiden. Aller verst var versjonen av Frankie Goes To Hollywoods Relax. Ikke-låten Relax ble ikke bedre i Blondies hender. Omtrent på samme nedrige nivå som originalens liksomfarlige hyllest til sex av ymse slag. Der originalen var pakket inn i bombastiske trommer og et uendelig mas av et refreng, ble den i Blondies hender tatt ned til en slags suite, med innledende balladerier over piano, før elendigheten slo inn med simpel elektronikk ala EBM og de klarte det kunststykke å tjelve noe som var veldig flatt enda flatere.

Så var det også gode ting å finne på Ghosts Of Download. Aller best var de i den skamløse Winter, den eneste sangen som trakk linjene tilbake til deres gamle musikalske jeg. Winter var en uimotståelig rockelåt, med flarn av gammel popmystikk. Duetten med Beth Ditto var kanskje en bagatell, men en hyggelig sådan. En fengende hyllest til det å kunne elske den man ville, enten det var av samme kjønn eller ei. Rave var fullblods dansemusikk med DJ Miss Guy, enkel men sikkert fungerende på dansegulvet. Det samme gjaldt Make a Way, som hadde noe av det samme som Winter, og sendte tankene tilbake til deg gangen Blondie virkelig kunne gripe lytteren.

Rating: 5,5/10