Marvin Gaye & Tammi Terrell – Easy (Tamla LP, 1969)

1) Good Lovin’ Ain’t Easy To Come By; 2) California Soul; 3) Love Woke Me Up This Morning; 4) This Poor Heart Of Mine; 5) I’m Your Puppet; 6) The Onion Song; 7) What You Gave Me; 8) Baby I Need Your Loving; 9) I Can’t Believe You Love Me; 10) How You Gonna Keep It; 11) More, More, More; 12) Satisfied Feelin’

Det kom nok et album med Marvin Gaye og Tammi Terrell før Terrell gikk bort, 24 år gammel. Easy ble utgitt i September 1969, kun seks måneder før Terrell døde. Hun var etter sigende svært syk det siste året av sitt liv, og det har blitt stilt spørsmål om det var hun som sang på Easy. Standhaftige rykter har insistert på at det aller meste av den kvinnelige vokalen ble gjort av Valerie Simpson. Simpson var mest kjent som en del av låtskriver-duoen Ashford & Simpson, som hadde vært en del av Motown siden 1966. Simpson nektet for at hun sang på plata, og fortalte at hun kunne gjorde innledende vokal sammen med Gaye, og at Terrell deretter kom i studio og la på vokalen som endte opp på Easy. Om det ikke er var Terrell som sang så etterlignet Simpson stemmen hennes på imponerende vis. Om det var Simpson var det selvsagt uakseptabelt. Gaye var uansett ikke fornøyd med Motown, som han beskyldte for å utnytte Terrells navn. Motown kontret med å forsikre at pengene fra plata gikk til Terrells helseforsikring.

Easy var uansett en del av Gayes katalog. Plata kan skilte med et par moderate hitsingler i Good Lovin’ Ain’t Easy To Come By og What You Gave Me. Begge ble komponert av Ashford & Simpson, som skrev totalt åtte av tolv låter og produserte mesteparten av albumet. Good Lovin’ var en typisk Motown single ala 1969. Den var god på øret uten å holde det høyeste nivået. Det samme kunne sies om What You Gave Me, som var basert på kjente vendinger. Men du verden, det ble sunget og musisert på høyt nivå, og den sedvanlige sødmen som oppstod mellom Gaye og partneren var til stede også her, enten det var Simpson eller Terrell som sang.

Sødme og varme følelser fløt fritt på den deilige versjonen av Dan Penn og Spooner Oldhams I’m Your Puppet. Den var opprinnelig en hit for James og Bobby Purify i 1966, og ble senere også gjort av Dionne Warwick. I’m Your Puppet er en klassiker, og satte deler av det resterende materiale i et litt dårlig lys. Et flertall av sangene var vel formelpregede, der låtskriverne ikke hadde klart å fri seg samlebåndet. Da ble lytteopplevelsen småkjedelig. Den psykedeliske soulen og tidvis mørke funken som spilte en stor rolle på Gayes to foregående soloalbum var det lite av her. Slik sett må det hele ha hørt gammeldags ut i 1969, på en tid da utviklingen i populærmusikken gikk i rakettfart. Publikum var heller ikke overbevist, og plata nådde kun 184. plass.

Noe godbiter fantes likevel. I’m Puppet er nevnt og de to singlene var ok pluss. California Soul, mest kjent med The 5th Dimension, hadde smak av sol og vestkyst. Baby I Need Your Loving, en kjempehit med The Four Tops i 1964, var en fantastisk låt, og var ikke dårlig her heller, selv om ingen kunne matche The Four Tops virile utgave.

Rating: 6/10