Marvin Gaye – Trouble Man (Motown LP, 1972)

1) Main Theme From Trouble Man (2); 2) ‘T’ Plays It Cool; 3) Poor Abbey Walsh; 4) The Break In (Police Shoot Big); 5) Cleo’s Apartment; 6) Trouble Man; 7) Theme From Trouble Man; 8) ‘T’ Stands For Trouble; 9) Main Theme From Trouble Man (1); 10) Life Is A Gamble; 11) Deep-In-It; 12) Don’t Mess With Mister ‘T’; 13) There Goes Mister ‘T’

Den voldsomme suksessen med What’s Going On gjorde Marvin Gaye til øyeblikkets mann i svart underholdnings-industri, både kunstnerisk og kommersielt. Særlig den kunstneriske anerkjennelsen må ha betydd mye for Gaye, etter mange år som sanger av hits i Motowns popmaskin. På What’s Going On beviste han hva han kunne utrette når han selv tok de kreative tøylene. Han ble belønnet med en ny, lukrativ kontrakt med Motown. På denne tiden flyttet Motown virksomheten sin til Los Angeles, og stengte ned Hitsville USA-studioet i Detroit. Gaye flyttet etter, og det første han foretok seg i det nye Hitsville West var å spille inn soundtracket til blackxplotation-filmen Trouble Man.

Røffe filmer med svarte hovedrolleinnehavere var blitt en stor sjanger, og i 1972 ønsket Gaye å følge etter artister som Isaac Hayes (Shaft) og Curtis Mayfield (Superfly), og spille inn lydsporet til en slik film. Det var et smart trekk av Marvin. Han fikk tenkt seg om og staket ut veien videre etter What’s Going On, samtidig som han sørget for å holde på publikums oppmerksomhet. Tittelsporet fra Trouble Man ble sluppet på singel, og ble en stor hit ved årsskiftet 1972/1973. Gaye uttalte senere at sangen var hans ærligste øyeblikk på plate. Den ble en gjenganger på konsertene hans karrieren ut.

Trouble Man var den eneste låten som ble sluppet som singel fra albumet. Så var også tittelsangen det eneste sporet hvor Gayes vokal dominerte, selv om stemmen hans dukket opp her og der på noen flere spor. Trouble Man var en klassisk Gaye-ballade, med løft i melodien og fantastisk sang. Resten av låtene var mer eller mindre instrumentale, hvor formålet var å bygge opp under filmens hovedperson, den steinharde Mr. T. Mr. T var den smått tvilsomme helten i Trouble Man, han som måtte rydde opp i elendigheten i storby-USA. Filmen fikk både ros og ris, mest det siste, og hadde vel vært helt glemt i dag om det ikke var for Gayes soundtrack.

Trouble Man var det første albumet hvor Marvin Gaye skrev all musikk alene. Han viste at han behersket den kunsten fullt ut. Trouble Man var et herlig stykke musikk av tiden. Han la seg tett opp til den røffe soul/funk oppskriften som Mayfield og Hayes hadde dyrket på sine soundtracks, samtidig som Gayes mykere, varme tilnærming til soulmusikken og hans jazzy tilbøyeligheter fikk god plass. Både The Funk Brothers og musikere fra bandet til Hamilton Bohannon spilte på plata, sammen med Gaye selv, som viste seg frem som noe av en multiinstrumentalist. Han trakterte trommer, piano, synthesziere og mer til. Særlig hans drøye syntharbeid satte stemningen, hør for eksempel på den dramatiske Deep In It og den svinefunky T Plays It Cool. Stemmebruken skal heller ikke glemmes, selv om det kun var en ordinær sang her. Han multitracket stemmen sin flere steder, og sendte med det tankene tilbake til What’s Going On.

Trouble Man var funky, blackxplotation-sleazy og fengende. Gayes sans for den gode melodi skinte gjennom, og han konsentrerte musikken rundt Mr. T.’s personlighet og situasjoner i filmen; ‘T’ Plays It Cool; Trouble Man; ‘T’ Stands For Trouble; Don’t Mess With Mister ‘T’ og There Goes Mister ‘T’. Det ga lydsporet en fin helhet. Gaye styrte unna fristelsen til å avvike fra tematikken og slenge inn spor som ikke passet inn i helheten. Det tjente Trouble Man på.

Trouble Man var mørkere enn What’s Going On, som på tross av sin tematikk var et oppløftende soulalbum. Trouble Man var en mørkere lillebror, et tilnærmet instrumentalt speilbilde av den for afro amerikanere umulige amerikanske drømmen. Plata var samtidig fengende og tidvis rørende, og det selv om den store røsten til Gaye var lite til stede. Stort sett hevet Trouble Man seg også over filmmusikkens klisjeer, slik at lyttingen ble fruktbar også uten å se filmen samtidig.

Albumet ble en pen suksess, både blant kritikere og platekjøpere. Trouble Man nådde 12. plass på Billboardlista, og bekreftet at Gaye var blitt en albumartist.

Rating: 7,5/10