Built To Spill – Live (Warner/Up Records 2LP, 2000)

1) The Plan; 2) Randy Described Eternity; 3) Stop the Show; 4) Virginia Reel Around the Fountain; 5) Cortez the Killer; 6) Car; 7) Singing Sores Make Perfect Swords (Love as Laughter); 8) I Would Hurt A Fly;  9) B Forget Remember When; 10) Now and Then; 11) Broken Chairs

Mellom mars og august 1999 gjorde Built To Spill rundt sytti konserter i hjemlandet. Det var en utvidet besetning som dro på veien, der de tre medlemmene hadde fått med seg gitarist Jim Roth som turnemedlem.

De som ønsket å plassere Built To Spill inn i en klassisk rock-tradisjon fikk gode argumenter da gruppa ga ut et dobbelt livealbum. Ikke nok med det at det var det doble formatet som ble valgt, her var også en annen av syttitallets tydeligste markører; de lange gitarjammene. Det var gjort plass til to lange utskeielser. I det hele tatt var det strengene det dreide seg om på Live; svære isfjell av elektriske gitarer, satt til melodisterk rock. I omslagsheftet ble det fortalt at Doug Martsch gitarer befant seg i høyre høyttaler og Jim Roth i venstre. Dermed kunne man følge de to, og høre hvordan særlig Martsch var konstant på hugget.

Opptakene var hentet fra forskjellige konserter. Dermed gikk man glipp av det helhetlige konsertopplevelsen, men det var plukket ut et godt utvalg låter og lydkvaliteten var upåklagelig. På den doble vinylutgaven var det også gjort plass til to bonusspor; Forget Remember When og Now and Then, som begge opprinnelig hadde blitt utgitt på EPen Carry The Zero (1999).

Built To Spills rykte som en ekstraordinær konsertopplevelse ble bekreftet på Live. De hadde blitt kjent for sine lange utlegginger av jambasert gitarrock, og heldigvis ble dette grundig dokumentert på Live. Både versjonen av Neil Youngs Cortez The Killer og deres egne Broken Chairs landet på rundt 20 minutter, uten at noen av dem kjedet undertegnede et øyeblikk.

Built To Spill la Cortez The Killer tett opp til Youngs berømte konsertvarianter. Martsch låt skremmende likt Young i gitartonene, og la seg et ekstra hakk tettere på Youngs vokal enn han normalt gjorde. Det gjorde i grunn ingen ting. Built To Spill hadde en egen nerve og signatur i det de gjorde; Cortez brant i deres hender, med en lav, men insisterende flamme.

Broken Chairs, avslutningssporet fra Keep It Like A Secret, var mer støyende og aggressiv, med skurrende, skarpe gitarer. Likevel ble heller aldri den stygg eller avvisende. Built To Spill holdt på sin uforlignelige melodiøsitet. Det samme gjorde de på det resterende materiale, der favoritter som The Plan og I Would Hurt A Fly ble gjort i jublende, livsbejaende versjoner; eia var vi der! Hyggelig nok dukket også Virginia Reel Around the Fountain opp. Den var opprinnelig å finne på Doug Martsch og Calvin Johnsons (Beat Happening, K Records) samarbeidsprosjekt The Halo Benders album The Rebels Not In fra 1998. Den herlige hyllesten til The Smiths ble ikke gjort skam på fra scenekanten.

Rating: 8/10