Kevin Ayers – Rainbow Takeaway (Harvest LP, 1978)

1) Blaming It All on Love; 2) Ballad of a Salesman Who Sold Himself; 3) A View from the Mountain; 4) Rainbow Takeaway; 5) Waltz for You; 6) Beware of the Dog II; 7) Strange Song; 8) Goodnight Goodnight; 9) Hat Song

Rainbow Takeaway var det siste albumet Kevin Ayers spilte inn før han satte kursen for Deia, Spania. Her levde han etter eget utsagn et «avslappet» liv i eksil, mens karrieren mer eller mindre gikk nedenom og hjem. Han fortsatte å gi ut plater i de kommende årene, plater han spilte inn vekselsvis i Spania og UK, men han skulle skli inn i glemselens rekker utover åttitallet, før han fikk et visst comeback med Falling Up i 1988.

1978 bød på Rainbow Takeaway, spilt inn i Workshop Studio i hjemlandet. Ayers hadde med seg samme musikere som sist, med gitarist Ollie Halsall i spissen. Denne gangen produserte han selv, med hjelp fra Anthony Moore. Moore var en interessant figur i britisk eksperimentell musikk. Han utgjorde Slapp Happy sammen med Peter Blegvad og Dagmar Krause. Slapp Happy lagde flere gode plater, og samarbeidet med Henry Cow på to album i 1974. Moore ga også ut spennende soloting på syttitallet. Det var lett å tenke at han kunne tilføre Ayers musikk spenning og liv igjen, noe som stort sett hadde vært fraværende på Sweet Deceiver og Yes We Have No Mananas.

Å påstå at Moore bidro til en storstilt revitalisering av Ayers var å overdrive, men det var mer futt i sakene denne gangen. Det var fortsatt ikke snakk om en plate på nivå med albumene fra første halvdel av syttitallet, men det var tidvis rett så trivelig å lytte til Rainbow Takeaway. Både komposisjonene og arrangementene var gjennomarbeidede, og hans gamle progressive anslag kunne merkes. Kevin Ayers var en sterkt vokalist når han hadde godt materiale og var påskrudd. Så selv om musikken fortsatt hovedsakelig var tradisjonell poprock, var det originale og gode ting å finne. Særlig Ballad Of A Salesman, A View From The Mountain og Strange Song pekte seg ut, og var de sterkeste sangene Ayers hadde levert siden The Confessions Of Dr. Dream And Other Stories.

Ballad Of A Salesman var typisk Ayersk, med en slepende melodi, som kombinerte hans sans for croonere av den gamle skolen med lette jazzkorder og flak av prog, gjennom tangentene som tittet frem under Ayers stemme. A View From The Mountain kunne sklidd rett inn på Joy Of a Toy eller Whatevershebringswesing, med synthmarinering, glidende gitarsoli og den typisk duppende Ayers-bassen. Strange Song var en vise av klassisk Ayers-format. Her hadde han kommet opp med en fengende melodi, som ble satt til et arrangement med akustiske gitarer, piano og fiolin. Det samme gjaldt Waltz For You, som holdt seg i samme stil, og nok en gang med en bærende melodi.

Det ble vanskeligere å holde interessent oppe på Blaming It All On Love og singelen Rainbow Takeaway, som ble vel lette med sin ruslende easy listening. Heller ikke reggaeflørten Beware Of The Dog var spesielt vellykket, med lettvinte bruk av tyngre gitarer og kritthvite rytmer. Ayers kunne heller ikke denne gangen dy seg for å ta med en tullesang til slutt. Hat Song hadde ingenting å gi musikalsk sett og var heller ikke spesielt morsom.

Rating: 6,5/10