Marvin Gaye – Marvin Gaye Live (Tamla LP, 1974)

 1) Introduction; 2) Overture; 3) Trouble Man; 4) Inner City Blues (Make Me Wanna Holler); 5) Distant Lover; 6) Jan; 7) Fossil Medley: «I’ll Be Doggone/Try It Baby/Can I Get a Witness/You’re a Wonderful One/Stubborn Kind of Fellow/How Sweet It Is (To Be Loved by You); 8) Let’s Get It On; 9) What’s Going On

Det skulle gå tre år fra Let’s Get It On til neste studioalbum. I Want You ble ikke utgitt før i 1976, og et slikt opphold var selvsagt uaktuelt for Motown, i en periode hvor Gaye var en av amerikas største stjerner. Oppholdet ble kompensert med duettalbumet Diana & Marvin senhøsten 1973, og Marvin Gaye Live, som kom ut 19. juni 1974.

Gaye hadde et anstrengt forhold til å holde konserter. Problemene oppstod i forlengelsen av Tammi Terrells akutte sykdom på scenen sammen med Gaye i 1967. Han utviklet sceneskrekk, og unngikk konserter mer eller mindre fullstendig frem til turneen etter utgivelsen av Let’s Get It On.  Konserten han holdt 4. januar 1974 i Oakland ble utgitt som Marvin Gaye Live sommeren 1974. Albumet var en dokumentasjon av Gaye på toppen av karrieren, med mojoen på absolutt høyeste nivå. Det var formidabel stemning blant det kvinnelige innslaget i salen, som må ha vært betydelig. I innledningen til en sløy versjon av Distant Lover nådde engasjementet nesten Beatles-tilstander, med høyfrekvente hyl. Og Marvin sparte seg ikke, åpenbart inspirert av den kvinnelige oppstandelsen. Ubetalelig, og en fantastisk versjon av denne klassikeren. Et klart høydepunkt.

Etter Distant Lover fulgte platas eneste nye sang, kjærlighetsballaden Jan, skrevet til Gayes daværende kjæreste. En typisk Gaye-ballade, som har stått seg godt.

En lang versjon av Trouble Man var et annet høydepunkt. Det svingte og groovet helt formidabelt, for et band han hadde ryggen! Marvins velutviklede brunsthyl satte stemningen, og publikum var i hans hule hånd. Trouble Man skled over i en sterk versjon av Inner City Blues.

Dessverre holdt ikke side 2 samme nivå. Snudde man kom først et elleve minutter langt «Fossil Medley», hvor det ble dradd gjennom et knippe av Gayes mest kjente hits fra sekstitallet. Det var merkelig å høre disse popsangene iblant det nyere funky og sjelfulle materialet, og det lettere materialets nostalgi ødela stemningen en smule.

Gaye avsluttet med sine to største syttitallshits, men hverken Let’s Get It On eller What’s Going On nådde opp til studioversjonene, til tross for stor entusiasme fra publikum. Let’s Get It On ble sped og raskt, uten det avgjørende, sensuelle suget fra originalen. What’s Going on var bedre, men også her var studioversjonen med all sin patosfylte sødme å foretrekke.

Marvin Gaye Live var et viktig øyeblikksbilde av en artist på toppen av sin kommersielle og kunstneriske karriere, uten plata holdt den høyeste standarden hele veien. Det forhindret ikke en ny salgssuksess, med åttende plass i USA og mer enn en million solgte eksemplarer.

Rating: 7/10