Marvin Gaye – I Want You (Tamla LP, 1976)

 1) I Want You; 2) Come Live with Me Angel; 3) After the Dance; 4) Feel All My Love Inside; 5) I Wanna Be Where You Are; 6) I Want You (Intro Jam); 7) All the Way Round; 8) Since I Had You; 9) Soon I’ll Be Loving You Again; 10) I Want You (Jam); 11) After The Dance

I 1973 ble 17 år gamle Janis Hunter introdusert for den dobbelt så gamle Marvin Gaye. Det skjedde i studio under innspillingen av Let’s Get It On. Det oppstod så å si umiddelbart varme følelser, og hun opplevde at Gaye sang direkte til henne da han spilte inn tittelsporet. Gaye var midt en turbulent separasjon fra Anna Gordy, og han flyttet raskt sammen med Hunter. Han skrev en sang til henne (Jan), som han spilte på turneen i forlengelsen av Let’s Get It On, og tok den med på Marvin Gaye Live, sikkert til irritasjon og forbannelse for den forsmådde Anna Gordy. Kjærligheten til Janis Hunter stod seg for Gaye; de skulle etter hvert gifte seg og få to barn sammen.

Da Marvin slapp sitt første solo studioalbum på tre år i mars 1976, var det som en hyllest til Janis Hunter. I Want You var helt på kanten av som kunne passere som akseptabelt i USA i 1976. Gaye videreførte tematikken fra Let’s Get It On, med erotikk og sex som altoverskyggende tematikk. Samtidig var det en ømmere, mykere Gaye som presenterte seg denne gangen. Som på Let’s Get It On hadde det seksuelle en spirituell dimensjon, men der det forrige gang var en hyllest til Gud, var det denne gangen en hyllest til Janis Hunter. Gayes milde inderlighet overfor Hunter skinte gjennom, og gjorde lytteopplevelsen  spesiell. Samtidig balanserte det hele på en knivsegg av det vulgære. Gaye klarte på mesterlig vis å holde seg på rett side av streken, med et lite unntak for Since I Had You, hvor kvinnelig vellyst fikk et lite elegant uttrykk.

Marvin Gaye hadde problemer med å komme opp med tilstrekkelig godt materiale til et nytt album. Via Motownsystemet ble han koblet med låtskriver, produsent og sanger Leon Ware. Ware hadde presentert et knippe sanger for Motown med tanke på et eget album, men selskapet mente at han burde overlate disse til Marvin. Det ble starten på samarbeidet mellom Gaye og Ware, hvor de to tok utgangspunkt i Wares sanger og omskrev deler av materialet. De koblet også på Diana Ross’ lillebror T-Boy Ross, som hadde en kort karriere som låtskriver for Motown. Han bidro tungt på I Want You, og skrev blant annet tittelsporet sammen med Leon Ware. Han ga senere ut et soloalbum på Motown, som floppet. Han trakk seg fra musikkbransjen og døde i 1996, funnet drept sammen med samboeren i røft strøk i hjembyen Detroit.

I Want You bød på musikalsk fornyelse for Marvin Gaye. Han hadde fortsatt begge føttene plantet i tradisjonel soul og doo wop, men albumet ble iført en kledelig dose discoestetikk. Låtene hadde et flytende og lett preg, og ble jordet av særlig congas og bass. Rytmeseksjonen forsøkte å holde vokal, strykere, blåsere og synthesizere fra å fly til himmels. Plata låt nydelig i all sin myke vellyd, og Gaye sang avdempet og tilbakelent kult hele veien. I Want You var mest av alt en suite, et stykke sammenhengende musikk hvor tema ble gjentatt og låtene delt opp i flere deler. Det ga albumet en herlig flyt og gjenkjennelighet.

Tittelsporet var en klassisk Marvinsingle, livsbejaende, sensuell og funky – latterlig deilig soulmusikk. På albumet ble den bygget ut til en rød tråd, gjennom to korte instrumentaler med samme tema. Det samme trikset ble brukt på flotte After The Dance, som ble gjort i både vokal- og instrumentalversjon. Disse to komposisjonene ble hovedspor og bindeledd på plata. Så må i tillegg den lange, synthmarinerte Come Live With Me nevnes, der en varm og bedende Gaye ga seg hen.

I Want You gikk dypt inn i moderne soul og disco. Noe av funken fra forgjengeren ble ofret, men resultatet var uansett nok en klassiker. Albumet var kanskje det av Gayes plater som har inspirert flest artister, det være seg D’ Angelo, Prince eller andre.

I Want You ble en ny kommersiell suksess, med topp ti plassering på Bilboard og førsteplass på soullista. I tillegg ble I Want You utgitt som singel, med førsteplass som resultat.

Gaye var fortsatt på toppen, men det lå mørke skyer i horisonten.

Rating: 9/10