Kate Bush – Hounds Of Love (EMI LP, 1985)

Side 1: Hounds Of Love; 1) Running Up That Hill (A Deal with God); 2) Hounds of Love; 3) The Big Sky; 4) Mother Stands for Comfort; 5) Cloudbusting; Side 2: The Ninth Wave; 6) And Dream of Sheep; 7) Under Ice; 8) Waking the Witch; 9) Watching You Without Me; 10) Jig of Life; 11) Hello Earth; 12) The Morning Fog

«A deal with God»

Sommeren 1985 publiserte New Musical Express en artikkel med overskrift «Hvor ble det av… ?», der artister som hadde forsvunnet fra rampelyset ble diskutert. Kate Bush var en av de utvalgte. Det var nesten tre år siden siste album, og det var lenge siden hun hadde hatt en stor hit. EMI var bekymret over det relativt dårlige salget av The Dreaming. Så viste det seg at Bush, satt klar med fingeren på avtrekkeren. Kun dager etter at artikkelen stod på trykk slapp hun singelen Running Up That Hill. Etter det var det ingen stilte spørsmål om hvor det var blitt av Bush. Hun var med ett overalt, og albumet som fulgte sementerte hennes posisjon som en av tidens største musikere.

Innspillingen av The Dreaming, i diverse studioer i London, kostet enormt med tid og penger. For å kunne ha familie og venner rundt seg, og for å slippe å tenke på studio-kostnader, bygde Bush et eget studio på Wickham Farm. Her fant hun og kjæresten, og hennes viktigste musikalske sparringpartneren, Del Palmer, ro til å skru sammen det som skulle bli Hounds Of Love.

Hounds Of Love ble sluppet i september 1985, etter en innspillingsperiode som strakk seg fra starten av 1984 til juni 1985. Selv om Bush også denne gangen brukte mye energi på innspillingene, var det en lettere stemning enn sist. Hun spilte inn plata med venner og familie rundt seg, på landsbygda i England der hun vokste opp. Hounds Of Love ble da også et litt lysere album enn The Dreaming. Hvorvidt det er kvalitetsforskjeller mellom de to er er ikke lett å vurdere, jeg elsker dem begge. Men Hounds Of Love var mer åpen i tekst og musikk enn tunge, klaustrofobiske The Dreaming.

Side 1, med overskriften Hounds Of Love, bestod av fem komplekse, fengende sanger med moderne kunstpop. Side 2 var en suite, med syv sanger, under overskriften The Ninth Wave. Selv om det var sangene på side 1 som hadde den mest umiddelbare appellen, var The Ninth Waves store kunstneriske ambisjoner sentrale i å løfte Hounds Of Love opp til det aller høyeste nivået.

Plata var sterkt preget av Bush nære forhold til Fairlighten, uten at lydbildet ble tidstypisk plastikk. Hun bygde sangene opp gjennom lag på lag med teksturer, og passet på å balansere det syntetiske og det organiske; det  var plass til Alan Murphy på gitar, Charlie Morgan og Stuart Elliott på trommer, kjæresten Del Palmer og Youth (Killing Joke) på bass, og storebror Paddy Bush på diverse strengeinstrumenter.

Running Up That Hill definerte Hounds Of Love; en sjeldent fengende og inspirerende sak, som dundret frem på en til Bush å være enkel rytmefigur og et storslagent refreng. Teksten om de to elskende som ønsket å gjøre en avtale med Gud om å få bytte roller, for der i gjennom å forstå hverandre bedre, ble fremført av Bush med sedvanlig drama i røsten. Opprinnelig var den titulert A Deal With God, men Bush gikk med på å skifte navn på sangen etter press fra EMI, som var redd for at den ville bli boikottet i land med tilstrekkelig nivå på dobbeltmoralen, les katolske land og ikke minst USA. Den normalt egenrådige Bush valgte å gi etter. Hun forstod nok at hun var i en litt presset situasjon, kommersielt sett. Kompromisset kastet av seg, og etter Hounds Of Love enorme suksess var det ingen som la seg opp i hva Kate Bush måtte finne på. Running Up That Hill gikk til tredjeplass i UK og ble en hit over store deler av verden. Også USA løftet på øyebrynet, der gikk sangen til 30. plass, og bidro til å løfte statusen hennes i verdens største marked.

Neste singel ut var den rørende Cloudbusting, som tok for seg forholdet mellom psykologen og filosofen Wilhelm Reich og hans sønn Peter. Bush sang gjennom øynene til Peter som voksen, og fikk frem det nære forholdet mellom de to, og særlig sønnens omsorg for faren da han ble arrestert. Teksten tok utgangspunkt i Reich seniors maskin for å knuse skyer, et eventyropplegg så godt som noe, og som også ble foreviget i en klassisk musikkvideo, med Donald Sutherland i rollen som Wilhelm og Kate selv som Peter. Cloudbusting var smellvakker, med stor emosjonell resonans i tekst og musikk. Her gikk Bush’ evne til å kombinere tekstlig spennende tematikk med et unikt øre for kompleks og fengende popmusikk opp i en høyere enhet.

De tre øvrige sangene på side en holdt samme høye nivå som de to første singlene. Hounds Of Love hadde en  udefinerbar jubel over seg, en hyllest til kjærligheten, livet og alle tings forunderlighet; dog med en tvist, denne gangen gjennom samplingen «It´s in the trees, it´s coming» fra Night Of The Demon fra 1957, en av Bush’ skrekkfilmfavoritter. Hounds Of Love suste i vei, tung som en fjær, på rytmikk ikke langt fra Peter Gabriel. Den trøstende vuggevisen Mother Stands For Comfort hadde også dualitet i seg, denne gangen gjennom moren som trøstet sin sønn, morderen. Og hvem kunne synge en vuggevise som Kate? The Big Sky hyllet naturen, skyene og livet, med optimisme og glede over livet.

Sangsyklusen The Ninth Wave omhandlet en kvinne som fløt i vannet, etter å ha blitt skylt over bord. Hun ble fanget under isen, beskyldt for å være en heks og til slutt reddet. Bush blandet keltisk mystisisme og eventyr fra gamle Albion med irsk folkemusikk, prog, pianopop, lydkollasjer og korsang. Resultatet var et svært inspirert stykke musikk, som det riktignok tok tid å komme inn, men som ga flerfoldig tilbake.

Rating: 10/10