Marvin Gaye – Here, My Dear (Tamla 2LP, 1978)

1) Here, My Dear; 2) I Met a Little Girl; 3) When Did You Stop Loving Me, When Did I Stop Loving You; 4) Anger, 5) Is That Enough, 6) Everybody Needs Love; 7) Time to Get It Together; 8) Sparrow; 9) Anna’s Song; 10) When Did You Stop Loving Me, When Did I Stop Loving You (Instrumental); 11) A Funky Space Reincarnation; 12) You Can Leave, But It’s Going to Cost You; 13) Falling in Love Again; 14) When Did You Stop Loving Me, When Did I Stop Loving You (Reprise)

I 1964 giftet Marvin Gaye seg med den 17 år eldre Anna Gordy. Anna var søster til Motown-sjef Berry Gordy.  Gjennom sekstitallet ble Anna en pådriver for Marvin og hans karriere. Hun sørget for at han stod fremst i køen blant Motown mannlige sangere, og at han tok vare på mulighetene han fikk. Hun presset han til å gå i studio, også da han heller ville gjøre andre ting. Slik ble hun både kone og mentor for Marvin, og kanskje også en slags reservemor, aldersforskjellen tatt i betraktning. Mot slutten av sekstitallet begynte ekteskapet å hangle. Utroskap og annen elendighet ødela. Likevel hanglet de seg gjennom første del av syttitallet sammen. Dødskysset for ekteskapet kom da Marvin møtte den sytten år gamle Jan, som han fikk barn med i 1975. Da Jan og Marvin ventet barn nummer to rant forståelig nok begeret over for Anna, og hun tok ut skilsmisse. I kjent amerikansk stil ble Gaye dømt til å betale solide bidrag til ekskona, og det var penger han  ikke hadde. Med tanke på den enorme suksessen han hadde hatt gjennom seksti- og syttitallet var dèt smått ubegripelig. Gaye hadde åpenbart en livlig livsstil, hvor enorme beløp gikk til «egenmedisinering» av ymse slag. For å klare oppgjøret ble partene enige om at Anna skulle få en stor del av inntektene fra Marvins neste album.

Gaye vurderte å smøre sammen noe på kort tid, som et takk for sist til Anna. Da han kom i gang med innspillingene ble resultatet imidlertid noe ganske annet enn lettvint. Han gikk inn i samlivet med Anna, sammenbruddet og den påfølgende skilsmissen med sjokkerende nådeløs ærlighet. Resultatet ble dobbeltalbumet Here, My Dear, som har blitt stående igjen som et definitivt «break-up album». I mer enn 70 minutter brettet Gaye ut hele historien, sett fra sin side. Slik måtte det nødvendigvis bli, det var jo Marvins album, men det må ha vært svært sterk kost for Anna å lytte til de grundige utleveringene. Hun truet med å saksøke Gaye, med krav om erstatning på 5 millioner dollar for brudd på privatlivets fred. Søksmålet ble aldri noe av, og Anna Gordy har senere uttalt at hun likte all Marvins musikk, selv Here, My Dear.

Låtitlene sa det meste; Here, My Dear, I Met A Little Girl, When Did You Stop Loving Me, When Did I Stop Loving You, Anger og You Can Leave, But It’s Going To Cost You var ikke til å misforstå. Likevel klarte Gaye å unngå at det ble pinlig privat. Hans evne til å formidle fortvilelse, anger, sinne og forbannelse sjelfullt og spirituelt gjorde albumet til stor kunst og enormt fascinerende lytting. Lytteren ble dratt inn i det turbulente forholdet, og smerten kunne høres i Gayes tidvis utpinte vokal.  Omslaget fulgte opp, med Gaye i toga foran et elskende par, sittende omslynget ved porten til helvete. Det ble ikke stort bedre da omslaget ble brettet ut. Der ga en mannshånd en plate til en kvinnehånd, over et monopolbrett med «judgement» skrevet med store bokstaver, med Justitia i bakgrunn. En kan spørre seg om det var ondskapsfullt ment, eller om det var genuin fortvilelse, men det var åpenbart et snev av selvrettferdighet over det hele.

Musikken stod utmerket til de tunge tekstene. Flesteparten av sangene ruslet i vei på midttempo funk- og discogrooves . Det gjorde albumet mindre umiddelbart tilgjengelig enn forgjengerne. Under de første gjennomlyttingene var det vanskelig å skille låtene fra hverandre. Det hjalp ikke at mange av dem var lange og dronende. Det skulle likevel ikke mange lyttingene til før det hele festet seg, og albumet endte opp blant Marvins beste.

Det var mye sterk musisering gjemt i de sløye låtene, særlig den utstrakte synth-bruken var stilfull. Sjekk for eksempel Annas Song, hvor Gaye skled av sted på synth og rytmer. Mer enn enkeltspor var platas helhet den store styrken ved Here, my Dear. Albumet dreide rundt nøkkelsporet When Did You Stop Loving Me, When Did I Stop Loving You. Med denne som høydepunkt, bygde Gaye et musikalsk univers, på samme måte som med tittelsporene på What’s Going On og I Want You. Nøkkelsporet ble spredd utover i tre versjoner, og var bindeleddet som holdt det tematikken samlet. Den burde ha vært sluppet på singel, men den æren tilfalt A Funky Space Reincarnation.

A Funky Space Reincarnation var funk-galskap over åtte minutter; musikalsk utenforskap, fullt på høyde med Parliament, og latterlig fet lytting; tilbakelent, og sjelfull, med Marvins mojo i full vigør, for en gang skyld. Utgangspunktet var sikkert et forsøk på å gjenskape monsterhiten Got To Give It Up, uten at publikum var med på leken denne gang.

Here, My Dear ble avsluttes med en dobbel stikkpille. Først den syrlige You Can Leave, But It’s Going to Cost You. Deretter Falling in Love Again, om forholdet til Jan. Heller ikke det forholdet skulle holde, og kun ett år etter at Here, My Dear kom ut var det mer eller mindre slutt mellom Marvin og unge Jan.

Here, My Dear solgte ikke spesielt godt, og nådde kun 26. plass i USA, noe som var langt under vanlig nivå. Platas sløye funk passet ikke inn i 1978/79, da disco regjerte og Bee Gees var verdens største band.

Rating: 9/10