Marvin Gaye – Midnight Love (Columbia LP, 1982)

1) Midnight Lady; 2) Sexual Healing; 3) Rockin’ After Midnight, 4) Til Tomorrow; 5) Turn On Some Music; 6) Third World Girl; 7) Joy; 8) My Love Is Waiting

“I need a hit, man”.

Etter å ha forlatt Motown i sinne, var Gaye på jakt etter en ny kontrakt. Han ville ikke jobbe med et plateselskap som tuklet med musikken hans, slik han opplevde at Motown hadde gjort på In Our Lifetime. Som han uttrykte det; hva ville Picasso si om noen malte videre på hans kunstverk? Ingenting å si på mannens selvbilde med andre ord.

Selv om Gaye må ha fremstått som et rimelig usikkert kort, hensyntatt rusmisbruk, oppløste ekteskap og fallende kommersiell suksess, var det interesse fra flere store selskap. Det var tilslutt Larkin Arnold i Columbia som fikk tilslaget. Columbia må ha hatt klokketro på Gaye. Ikke nok med at de spyttet in millioner av dollar i innspillingen av Midnight Love, de kjøpte også Gaye ut av kontrakten med Motown, med 1,5 millioner dollar. Marvin hadde et klart ønske om stor kommersiell suksess. Hans to foregående album hadde vært tunge, spirituelle øvelser som ikke fenget det store publikum. Han hadde ikke hatt en hit siden Got To Give It Up i 1977. Kunstnerisk var både Here, My Dear og In Our Lifetime formidable prestasjoner, men den oppfatningen delte altså ikke platekjøperne.

Etter år i kokaintåke, var det en revitalisert Gaye som var klar for verden. Han ville tilbake, men var ikke innstilt på å surfe på gamle triks og bravader. Han hadde fulgt med på trendene i musikkverden, både når det gjaldt instrumentbruk, digitale innspillinger og hva som traff et stort publikum. Gaye tok sats og kom opp med det nyskapende, smått revolusjonerende albumet Midnight Love. Musikken var fortsatt rotfestet i dyp soul, men uttrykket var tungt elektronisk og moderne. Trommemaskinen Roland 808 dominerte, som sammen med keyboards og synthesizere mikset det elektroniske med med blåsere, gitarer og bass.

Midnight Love var i det store og hele et album for dansegulvet. Det var kun plass til èn ballade. Plata ble en enorm suksess og Gayes bestselgende album noensinne, med et salg på 6 millioner eksemplarer. Albumet fikk drahjelp av monsterhiten Sexual Healing, en av de kuleste, mest hektende danselåtene som noen gang har truffet verdens øreganger; Roland 808, håndklapp og synthesizere bak Marvins dype lengsel etter sengehygge, pakket inn i en latterlig fengende helhet. Sexual Healing var en modernisert  utgave av Let’s Get It On, Gayes sengehymne. Den slurete funken fra 1973 var sendt gjennom en elektronisk tidsmaskin, for å komme ut som Sexual Healing i 1983.

Midnight Loves status som et nyskapende soulalbum kan ikke overvurderes. Plata tok opp i seg synthpop, reggae, calypso og et snev av new wave. Ettertiden har vist at ikke alt som ble laget i den vidunderlige nye digitale popverden ble like smakfullt og varig, men Midnight Love låter fortsatt et overraskende vitalt og tidløst snaut 40 år senere.

Tittelsporet åpnet ballet. Det tok to minutter før Gayes stemme dukket opp. Frem  til det satt jeg der i 1982 og klødde meg i skolten over det jeg hørte. Etter hvert falt ting på plass, og jeg pustet lettet ut da jeg skjønte at soulen var vel i behold.

Rockin’ After Midnight var heller ikke verst; dypt funky svingende. Hyllesten til Bob Marley i Third World Girl var selvsagt reggae-tung, og det elektroniske lydbildet passet låta godt, uten at det blir reggaeton av den grunn.

Midnight Love ble Marvin Gayes siste album. Det kom flere posthume utgivelser, men nye innspillinger var det slutt på. Gaye døde i 1984, etter å ha blitt skutt av sin egen far. Hvorvidt det var en ulykke eller ikke, skal ikke det ikke menes noe om, men Gaye Senior var ikke psykisk frisk. Dypt tragisk var det uansett; å miste en av tidenes soulsangere i en alder av 44 år var forferdelig meningsløst.

Rating : 8/10