Marvin Gaye – Romantically Yours (Columbia LP, 1986)

1) More; 2) Why Did I Choose You; 3) Maria; 4) The Shadow of Your Smile; 5) Fly Me to the Moon; 6) I Won’t Cry Anymore; 7) Just Like; 8) Walkin’ in the Rain; 9) I Live for You; 10) Stranger in My Life; 11) Happy Go Lucky

Seks måneder etter utgivelsen av Dream Of A Lifetime var det klart for det andre posthume albumet med Marvin Gaye. Med utgivelsen av Romantically Yours hadde Columbia fått de tre albumene i kontrakten de hadde inngått. De så garantert ikke for seg at to av de tre platene skulle bli utgitt etter hans død.

Mens Dream Of A Lifetime var et mislykket forsøk på å skape et album for det store publikum, etter samme lest som  Midnight Love, var det et annet utgangspunkt for Romantically Yours. Romantically Yours var beregnet på Marvin Gayes mest dedikerte fans. Albumet bestod av eldre opptak med vokaljazz og easy listening.

Tidlig i karriere var Gaye fast bestemt på at det var crooner han skulle bli. Nat King Cole var hans store forbilde. Han var også betatt av femtitallets store musikaler og den amerikanske sangboken fra tredve- og førtitallet. Motown-bossene ville lage popstjerne av Gaye, og fikk etter hvert viljen sin, etter at han hadde laget flere middels vellykkede album med sofistikert jazzpop og showtunes. Det var nemlig popsinglene hans som gjorde vei i vellinga på hitlistene. Likevel ga Marvin aldri opp sine ambisjoner om lage plater i den amerikanske sang-tradisjonen.

Opptakene på Romantically Yours stammet fra 1968 og diverse sessions på syttitallet. I 1968 spilte han sammen med Bobby Scott inn sanger som var ment for et album med vokaljazz. Innspillingene ble ikke gjort ferdige, og Gaye gikk videre til andre prosjekter. Han glemte imidlertid aldri denne musikken, og ved flere anledninger på syttitallet tok han opp igjen planene om å ferdigstille det planlagte albumet. Noen plate ble det imidlertid aldri av bestrebelsene. Etter hans død fikk Harvey Fuqua oppgaven med å ferdigstille et album basert på de gamle opptakene.

Romantically Yours bestod av en kombinasjon av klassiske sanger fra den amerikanske sangboken og sanger Gaye hadde skrevet selv, samt en bagatell av Eddie Holland og Norman Whitfield. Sangene var kledd opp med store strykerarrangementer og myk musisering, som fløt sammen med Gayes innsmigrende vokal. Han sang uanstrengt og vakkert. Det var flere flotte tolkninger her, for eksempel hans egne Walkin’ In The Rain; et formidabelt stykke musikk, med innlevelse og dramaturgi av sjeldent kaliber.

Han klarte dessverre ikke å skape like mye liv i alle sangene, som i flere tilfeller var gjort i definitive versjoner. I tillegg til Walkin’ In The Rain var det soleklare høydepunktet tolkningen av Maria, fra West Side Story. Maria er en av de flotteste kjærlighetserklæringene som noen gang er laget. Marvin Gaye gjorde den med en fantastisk innlevelse og lengsel. Om du ikke kjøper plata så sørg i hvert fall for å få høre den. Du vil aldri glemme det.

Rating: 6/10