Enslaved – Vikingligr Veldi (Deathlike Silence LP, 1994)

1) Lifandi lif undir hamri; 2) Vetrarnótt; 3) Midgards eldar; 4) Heimdallr; 5) Norvegr

Enslaved står igjen som av Norges aller sterkeste band gjennom tidene, ikke bare innen metal, men totalt sett i norsk rock. De har kun sine likemenn i Motorpsycho. Mellom 1994 og 2019 ga gruppa ut 14 album, med gjennomgående høy kvalitet. Enslaved ble aldri mindre enn interessant lytting, og står bak noen av de beste norske platene gjennom tidene.

Ivar Bjørnson og Grutle Kjellson startet opp som Enslaved i Haugesund sommeren 1991. Ingen skal beskylde de to for å komme sent ut av startblokkene. I 1991 var Bjørnson 13 år gammel, og Kjellson var heller ikke gamle karen, med sine 17. Navnet var etter sigende inspirert av Enslaved In Rot, en låt Immortal hadde med på en tidlig demoutgivelse.

Enslaved gjorde sine første innspillingen høsten 1992, og debut-EPen Hordanes Land kom ut året etter. Den bestod av tre lange låter, hvor av to sunget på islandsk. Kjellson og Bjørnson hadde med seg trommeslager Trym Torson, som var medlem av gruppa frem til 1995.

I mars 1993 gikk Kjellson (vokal, bass), Bjørnson (gitar, keyboards, synthesizer) og trommeslager Torson i studio, nærmere bestemt det sagnomsuste studioet i Grieghallen, hvor Eirik «Pytten» Hundvin var produsent. Hvordan Pytten fikk anledning til å produsere så mange klassiske black metal plater i denne finkulturens høyborg vites ikke, men slik var det, og de fleste av de mest toneangivende gruppene innen norsk black metal tok turen til Bergen for å få sin del av Pyttens stjernestøv. Det er nok å nevne Aeturnus, Burzum, Borknagar, Emperor, Immortal, Gorgoroth og Mayhem. Enslaved fikk kontrakt med Deathlike Silence, plateselskapet til Øystein «Euronymous» Aarseth, og stod  dermed bak en av få utgivelsene som kom ut på det plateselskapet, før drapet på Aarseth. Enslaved har kun selskap av svenske Merciless og Abruptum, japanske Sigh, og norske Mayhem og Burzum i plateselskapets katalog, som totalt utgjør ni utgivelser.

De unge medlemmene i Enslaved utviklet seg raskt, og allerede etter få måneder hadde de tatt lange steg bort fra den mest primitive black metalen. På Vikingligr Veldi holdt de fortsatt på flere av sjangerens stilmarkører, så som den «onde», grusete vokalen, buzzende gitarer og (tidvis) bruk av blastbeat, men de hadde også andre influenser. Her var det spor av norske folketoner, progressiv rock og tradisjonell heavy metal.

Bjørnson komponerte alt materialet. Fire av fem låter på Vikingligr Veldi strakk seg ut over 10 minutter. Sangene var ikke svært avanserte, men kombinasjonen av låtenes lengde, Pyttens unike produksjon, der «grottelyd» og tyngde ble effektivt kombinert, den utstrakte bruken av tangenter og minst Bjørnsons lyriske og melodiøse åre, gjorde Enslaved til en original gruppe, med musikk som appellerte til et bredere publikum enn de som kun dyrket black metal. Vikingligr Veldis særegne kvaliteter kom aller best til sin rett på den instrumentale Norvegr, som kombinerte trommer, piano, keyboards og gitarer til et sørgmodig tilbakeblikk til, og lengsel etter, forgangne tider.

At Enslaved var fascinert av vikingtiden var det ingen tvil om. Det kunne konstateres ved å se på låttitlene og omslaget. Tekstene ble sunget på islandsk, med unntak for Heimdallr, som ble remjet på gammelnorsk. Omslaget hadde et bilde av en hjelm avdekket i Sutton Hoe i England, som antas å ha tilhørt kong Raedwald av East-Anglia.

Musikkens majestetiske, mørke drag bygde godt opp under vikingfantasiene. Uttrykket var aggressivt, men også symfonisk og melodiøst. Slik ble Vikingligr Veldi et eget univers, på en sentral utgivelse i den tidlige norske black metalen. Det betød ikke at albumet var perfekt. Tidvis kunne låtene slite med å bære den lange spilletiden, og flere kunne tjent på en viss nedkorting. Keyboard-arrangementene var tidvis på grensen til det naivt hule, som for eksempel på det for øvrig formidable åpningssporet Lifandi lif undir hamri. Innvendingene var ikke til hinder for at Vikingligr Veldi var et sterkt debutalbum.

Rating: 7,5/10