Marvin Gaye – Vulnerable (Motown cd, 1997)

 1) Why Did I Choose You?; 2) She Needs Me; 3) Funny (Not Much); 4) This Will Make You Laugh; 5) The Shadow of Your Smile; 6) I Wish I Didn’t Love You So; 7) I Won’t Cry Anymore; 8) Why Did I Choose You?; 9) I Wish I Didn’t Love You So» (Alternate vocal); 10) I Won’t Cry Anymore» (Alternate vocal)

I 1997, 13 år etter Marvin Gayes død, ga Motown ut Vulnerable, det tredje posthume albumet fra soulstjernen.

Vulnerable var en rekonstruksjon av albumet The Ballads, som han startet arbeidet med i 1968, sammen med arrangøren og produsenten Bobby Scott. Innspillingene ble som kjent aldri sluttført, men ambisjonen om å gi ut et definitivt statement innenfor den klassiske, amerikanske sangtradisjonen slapp Gaye aldri. Han tok opp arbeidet med The Ballads flere ganger på syttitallet, og anså seg ferdig i 1979, etter å ha jobbet med stoffet etter utgivelsen av Here, My Dear. Han la blant annet på ny vokal, en vokal som hadde fått en viss patina over seg, etter et riktignok suksessrikt syttitall, men også et tiår som hadde bydd på store personlige utfordringer. Han hadde rusproblemer, i tillegg til at ekteskapet med Anna Gordy havarerte med et brak, og det samme var i ferd med å skje med hans andre ekteskap.

Kjærlighetens skuffelser og livets viderverdigheter satte sitt preg på mannens sinnsstemning, og det tilførte materialet  en tilstedeværelse han hadde manglet på tilsvarende forsøk fra sekstitallet; Marvin var blitt moden nok til å gi de klassiske sangene den smaken av levd liv de trengte for å bli stor kunst og ikke kun sjangerøvelser. Med sofistikerte arrangementer i ryggen loddet han dypt i sanger som Why Did I Choose You?, She Needs Me og I Won’t Cry Anymore. Sangene tok opp i seg Marvins private utfordringer. Det var vanskelig å ikke bli berørt.

Selv om Gaye regnet albumet som ferdig, ble det aldri utgitt. I 1977 var forholdet til Motown på et bunnivå, etter den manglende suksess for Here, My Dear og det generelle kaoset i livet hans.

Noen av sangene fra det uutgitte albumet dukket opp på Romantically Yours, blant annet flere sanger Gaye hadde komponert selv. Det egenkomponerte materialet ble ikke tatt med på Vulnerable, men det var likevel en viss overlapping med Romantically Yours. På Vulnerable var det kun standardmateriale.

Dessverre var omfanget litt snau, med kun syv sanger, riktignok med tre av de syv i to utgaver. Det var mulig man ville unngå for mye overlapp med Romantically Yours, men det hadde vært en bedre løsning å ta med også de fire sangene Gaye opprinnelig skrev til The Ballads. Da hadde Vulnerable blitt en fullgod rekonstruksjon.

Rating: 7/10