Yardbirds – For Your Love (Epic LP, 1965)

1) For Your Love; 2) I’m Not Talking; 3) Putty (In Your Hands); 4) I Ain’t Got You; 5) Got To Hurry; 6) I Ain’t Done Wrong; 7) I Wish You Would; 8) A Certain Girl; 9) Sweet Music; 10) Good Morning Little Schoolgirl; 11) My Girl Sloopy

I motsetning til sine konkurrenter på den britiske popscenen, ga ikke Yardbirds ut et skikkelig studioalbum i verken 1964 eller 1965. Dèt skjedde først i juli 1966, da de slapp «Yardbirds» også kjent som «Roger The Engineer». Frem til det  var gruppa kjent som en konsertattraksjon og leverandør av hits. Gruppa slapp en rekke klassiske singler, låter som ikke står tilbake for noe annet som ble utgitt midt på sekstitallet.

Frem til juli 1966 hadde gruppa kun et livealbum og et antall singler i beltet på hjemmebane, mens kreative amerikanere hadde snekret sammen noen albumutgivelser for verdens største platemarked. I løpet av 1965 kom det ut to plater skreddersydd for det amerikanske markedet, begge med en kombinasjon av singler, liveopptak og diverse rusk og rask.

Det første av de to ble sluppet i juni 1965, med tittelen For Your Love. Five Live Yardbirds ble ikke utgitt i USA, og dermed var For Your Love deres debut over dammen. Plata snek seg inn på albumlistene, med en 96. plass som bestenotering. For Your Love samlet gruppas tre første singler (a og b-sider), tre spor fra gruppas første innspillinger med Jeff Beck, og et par uutgitte spor fra tiden med Eric Clapton. Clapton fant det for godt å slutte i gruppa i det deres tredje single, For Your Love, ble utgitt i mars 1965. Han ble raskt erstattet av unge Jeff Beck.

«For Your Love» var komponert av den 19 år gamle låtskriveren Graham Gouldman, som også skrev hits for blant andre The Hollies, og senere ble stjerne på egen kjøl, som medlem av 10CC. «For Your Love» ble en velfortjent hit i England og USA. Sangen var et langt steg i retning pop for Yardbirds. Den var et tidlig eksempel på barokkpop, med Brian Auger på harpsikord. Bluesfundamentalisten Clapton var misfornøyd med den musikalske utviklingen og forlot skuta til fordel for John Mayalls Bluesbreakers. Det forhindret ikke at «For Your Love» var en klassisk popsingel. På b-siden, Got To Hurry, var gruppa tilbake i r&b. Got To Hurry var en humpete instrumentallåt; en showcase for unge Clapton, som gnistret i slike omgivelser. Den var skrevet av gruppas manager Giorgio Gomelsky, under pseudonymet Oscar Rasputin.

Yardbirds to første singler, I Wish You Would / A Certain Girl og Good Morning Little Schoolgirl / I Ain’t Got You, ble utgitt i henholdsvis mars og oktober 1964. Debutsingelen kom ikke inn på listene, og Good Morning Little Schoolgirl stoppet på en 44. plass i UK. Det var ikke til hinder for at begge var herlig britisk r&b av tiden, med en brennhet Eric Clapton i front. Alle låtene var versjoner av amerikansk blues og r&b, av henholdsvis Billy Boy Arnold (I Wish You Would), Sonny Boy Williamson (Good Morning Little Schoolgirl), Ain´t Got You (Jimmy Reed, skrevet av Arnold) og A Certain Girl (New Orleans-geniet Allen Toussaint).

De to øvrige sporene med Eric Clapton, Putty (In Your Hands) og Sweet Music holdt begge greit nivå, uten å nå de helt store høydene. Jeff Becks første innspillinger med gruppa var blandet kost. Mose Allisons I’m Not Talking viste Becks klo, der det sprutet feedback og forvrengning av gitaren hans. I Ain’t Done Wrong var platas eneste originallåt, skrevet av vokalist Keith Relf. Den fremstod som en blues-pastisj med liten egenverdi. Heller ikke versjonen av My Girl Sloopy, som hadde blitt en kjempehit for The McCoys under navnet Hang On Sloopy, var vellykket. Yardbirds var utilpass i amerikansk tenåringspop.

For You Love var langt fra et gjennomarbeidet album, men inneholdt en del fine ting, og var en viktig dokumentasjon av en sentral gruppe midt på sekstitallet.

Rating: 7/10