Yardbirds – Having a Rave Up (Epic LP, 1965)

1) Mr. You’re A Better Man Than I; 2) Evil Hearted You; 3) I’m A Man; 4) Still I’m Sad; 5) Heart Full Of Soul; 6) Train Kept A-Rollin’; 7) Smokestack Lightning; 8) Respectable; 9) I’m A Man; 10) Here ‘Tis 

Having a Rave Up ble utgitt i USA i november 1965, og var dermed gruppas andre album som ble utgitt kun der. I England var det fortsatt singler som gjaldt. Til tross for mangelen på albumutgivelser, hadde gruppa blitt store stjerner på hjemlige trakter, takket være en eksepsjonell rekke med singler i 1965, singler som alle klatret høyt på listene.

Having A Rave Up samlet de fleste av singelutgivelsene fra 1965, og spedde på med spor fra Five Live Yardbirds. Sistnevnte hadde nemlig ikke vært utgitt i USA. Slik gikk det for seg på første halvdel av sekstitallet, da singler og album var i et skjæringspunkt hva gjaldt prioritet fra plateselskapene, og album gjerne ble sopt sammen på forskjellig vis, avhengig av territoriet. Denne praksisen er ikke til hjelp for den som forsøker å få oversikt over Yardbirds-katalogen.

Rot eller ikke, Having A Rave Up viste frem både det eminente hit-bandet og den viltre konsertattraksjonen Yardbirds. Så kunne det innvendes at liveopptakene var utgitt før og at det hadde vært langt å foretrekke at gruppa hadde fått lov å supplere singlene med nytt materiale. Men man tager det man haver. Og det var ikke så rent lite.

For Your Love ble sluppet i mars 1965, og ble en stor hit. Den ble raskt fulgt opp av Heart Full Of Soul, gruppas første singel med Jeff Beck på gitar. Også den var skrevet av ynglingen Graham Gouldman, og var enda skarpere enn For Your Love. Heart Full Of Soul ble sluppet i juni 1965 og nådde 2. plass i UK og 9. plass i USA. Også VG-lista fikk besøk, hvor den stoppet på 10. plass.

Heart Full Of Soul er en viktig låt i rockehistorien. På de første innspillingene av den fikk gruppa hjelp av en indisk sitarspiller, og selv om de ikke var fornøyd med resultatet, sa det mye om gruppas fremsynthet og eksperimentvilje. På versjonen som ble utgitt erstattet Jeff Beck sitaren med gitar spilt gjennom en fuzzbox. Likevel ble Heart Full Of Soul et første steg mot bruk av indisk og østlig inspirasjon i popmusikken. Ragarockens spede begynnelse i England var dermed i gang, like etter noen spede forsøk fra den andre siden av Atlanteren. Heart Full Of Soul var en klassiker, med en fantastisk melodi og et arrangement som var med på å definere rock som rock, som noe annet enn rock & roll.

1. oktober kom den doble a-siden Evil Hearted You/ Still I’m Sad. Snakk om dobbel knallperle! Evil Hearted You var nok en Gouldman-låt, som passet vokalist Keith Relf som hånd i hanske. Gouldman hadde evnen til å komme opp med fengende sanger som også hadde det varige ved seg. Han komponerte låter med temposkift, østlige inspirasjoner og dyster stemning, som Yardbirds tok tak i og løp til toppen av listene med. Still I’m Sad var en av gruppas første egenkomponerte låter, og stod ikke tilbake for Evil Hearted You. En vakker ballade, med manager Giorgio Gomelski på gregoriansk korsang, intet mindre.

I USA ble Still I’m Sad ugitt med en versjon av Bo Diddleys I’m A Man på b-siden. Spilt inn i Chess Studios i Chicago, viste den brutale versjonen spennet Yardbirds stod i. Gruppa var på vei bort fra r&b og garasjerock, til nyskapende rock. De skulle etter hvert bli anerkjent som en av foregangsgruppene i forhold til både psykedelia og hard rock.

Train Kept A-Rollin’ ble spilt inn i Sun Studios i Memphis, og ble et sentralt spor for utviklingen av  hard rock og tung bluesrock, som kom på slutten av sekstitallet. Sangen var blant annet sentral i konsertene til det tidlige Led Zeppelin/New Yardbirds, og ikke minst på Aerosmiths konserter på syttitallet. Det var lett å forstå; det var en låt med med et hensynsløst drag, som satte publikum i fyr med sin enkle rytmikk og eviggående togrytme. Yardbirds bygde sin versjon på Johnny Burnetts rock & roll-versjon fra 1956, men låten ble opprinnelig spilt inn av Tiny Bradshaw som en jump-blues i 1951.

Alle de nevnte sporene ble samlet på studiosiden av Having A Rave Up, noe som gjorde side en til noe av det bedre som ble gitt ut i 1965. Konsertopptakene på side to ble mindre spennende, da alt materiale som sagt var hentet fra Five Live Yardbirds.

Having A Rave Ups studioinnspillinger viste en gruppe i full blomst, som utviklet seg nærmest fra måned til måned. Og ikke minst var sangene et bevis på hvilken eminent gitarist Jeff Beck var allerede i 1965. Nyskapende, rå og teknisk knallgod.

Rating: 7,5/10