Bee Gees – Horizontal (Polydor LP, 1968)

1) World; 2) And The Sun Will Shine; 3) Lemons Never Forget; 4) Really And Sincerely; 5) Birdie Told Me; 6) With The Sun In My Eyes; 7) Massachusets; 8) Harry Braff; 9) Day Time Girl; 10) The Earnest Of Being George; 11) The Change Is Made; 12) Horizontal.

Bee Gees umiddelbare suksess gjorde at gruppa med ett befant seg i midten av begivenhetene i London, verdens hippeste. I en virvelvind av presse, tv-show og generell galskap klarte de likevel å lage et nytt album. Horizontal ble spilt inn i løpet av høsten 1967 og utgitt i februar 1968. I januar 1968 slapp de singelen Words, som ble en hit over store deler av verden.

På Horizontal forsterket Bee Gees sitt renomme som popkunstnere, med «store» melodier, tunge ballader og gjennomgående melankolsk stemning. Det var fortsatt spor av psykedelia, rock og annet av 1967s musikalske uttrykk. Likevel var Horizontal først og fremst en forsterkning av det særegne ved Bee Gees, en konsentrasjon og avskalling av impulser mot et eget uttrykk, som de skulle jobbe med helt frem til de tok for seg svart dansemusikk i 1975. Bee Gees’ balladetunge og tidvis sukkersøte innpakning var både deres styrke og svakhet. De danset på en fin linje mellom det pompøse ektefølte og dvaskt føleri, men Bee Gees skulle lenge enda balansere på rett side av denne streken. Samtidig var gruppa langt unna lettvinte popklisjeer.

Det perfekte høydepunktet på Horizontal var balladen Massachusetts, en av tidenes største popsingler, både kunstnerisk og kommersielt. En perfekt melodi, med et storstilt arrangement med strykere, klokkespill og annet, som et bakteppe for Robin Gibbs ubegripelige vokalinnsats. Hver stavelse, hvert ord, hver linje ble perfekt artikulert i en skjør og skjebnetung fremføring.  Massachusetts er en av tidenes mest solgte singler med over fem millioner solgte eksemplarer.

Horizontal var gjennomgående velskrevet og lekkert arrangert. Åpningssporet World satte standarden, med mellotron, ekkobelagt piano og gitar dypt i miksen. And The Sun Will Shine var ikke dårligere, og nok en gang gjord Robin en formidabel vokalinnsats, og sjekk treblåserne her!

Det var kun to rockelåter på plata. På Harry Braff og The Earnest Of Being George ble Bee Gees mer tidstypiske og mindre originale. Harry Braff var til overs fra innspillingen av Bee Gees 1st, og var en låt Kinks kunne hatt som b-side den gang da. Da var The Earnest of Being George bedre, med sin tydelige Beatles-inspirasjonen. Det hørtes ut som om de hadde tatt utgangspunkt i åpningen på Stg. Pepper og skrudd videre på den. Ingen av disse to var høydepunkter på på plata, men de brøt opp den tunge stemningen av ballader og melankoli. The Earnest of Being George lå i perfekt rekkefølge før den fortvilte, pompøse The Change Is Made. Følelsen av et opprørt sinn i bønn og søken fantes også i nesten-hymnen With The Sun In My Eyes, hvor Barry sang over et dronende orgelarrangement, før strykere og harpe snek seg inn.

Lemons Never Forget var også sterk. Den pekte frem mot Bee Gees’ definitive storverk Odessa, som skulle komme ut snaue to år senere. Det samme gjorde Reality & Sincerely, hvor Robin nok en gang gjorde en strålende vokalinnsats.

Rating: 8/10