Bee Gees – Idea (Polydor LP, 1968)

1) Let There Be Love; 2) Kitty Can; 3) In The Summer Of His Years; 4) Indian Gin And Whisky Dry; 5) Down To Earth; 6) Such A Shame; 7) I’ve Gotta Get A Message To You; 8) Idea; 9) When The Swallows Fly; 10) I Have Decided To Join The Airforce; 11) I Started A Joke; 12) Kilburn Towers; 13) Swan Song

Idea fulgte kun åtte måneder etter Horizontal, og ble dermed Bee Gees’ andre album i 1968.  Før albumet slapp de I’ve Gotta Get A Message To You på singel. Den ble en kjempehit over store deler av kloden. I’ve Gotta Get A Message To You var en av sekstitallets sterkeste singler, en ballade med voldsom patos og melodi for evigheten. Har du hørt den en gang glemmer du den aldri.

Idea var Bee Gees’ tredje gode album på rad, selv om det ikke var oppe i skylagene til forgjengerne. Idea var enklere i formen, lysere og ikke fullt så melodisterk. Men for all del, det var en sterk plate de leverte denne gangen også.

På Idea definerte Bee Gees seg som en ambisiøs popgruppe, med fortsatt helning mot kunstpop. Rock hadde de mer eller mindre forlatt for godt; her ble det dyrket ballader og pop med smak av folk og country. Gruppas styrke var alltid evnen til å komponere sterke låter og pakke dem inn i storslåtte arrangementer. Også Idea hadde flere store perler. Message er nevnt, og det var mer å hente;  Robin sang In The Summer Of His Years og I Started A Joke på forbløffende vis. In The Summer Of His Years var nesten overfølsom der den steg ut av høyttalerne som en sval bris, med sedvanlig hjerteskjærende sang av Robin. Den ble skrevet som en hyllest til Beatles manager Brian Epstein, som døde i 1967, og som hadde hjulpet Bee Gees da de kom tilbake til England. I Started A Joke var plassert litt avsides mot slutten av side to, men markerte seg kraftig da den dukket opp av ingenting.; nok en herlig ballade, med stort løft i refrenget.

Let There Be Love var også mektig balladepop, med duett mellom Barry og Robin. Det var lett å la seg fascinere av Robins stemme, men jammen om ikke Barry også var en sanger av kaliber. Han hadde stor rekkevidde og kraft, og tok den såre sangen opp til skyene.

Plata inneholdt dessverre også en del middels materiale. Kitty Can var vel lett countrypop. Gitarist Vince Melouneys’ Such A Shame var fattig popblues med munnspill og forsøksvis Kinks stemning, uten å heve seg over det middelmådige. Heller ikke I Have Deceided To Join The Airforce var vellykket. Den hadde for så vidt en god melodi, men arrangementet var sjeldent uelegant, med et trått forsøk på å lage «militær» stemning.

Rating: 7,5/10