Yardbirds – The BBC Sessions (Repertoire cd, 1997)

 1) I Ain’t Got You; 2) Keith Relf Talks About The Band’s Background; 3) For Your Love; 4) I’m Not Talking; 5) I Wish You Would; 6) Keith Relf Talks About USA Tour; 7) Heart Full Of Soul; 8) I Ain’t Done Wrong; 9) Too Much Monkey Business; 10) Love Me Like I Love You; 11) I’m A Man; 12) Evil Hearted You; 13) Interview About The ‘Still I’m Sad’ Single; 14) Still I’m Sad; 15) Hang On Sloopy; 16) Smokestack Lightning; 17) The Yardbirds Give Their New Year’s Resolutions; 18) You’re A Better Man Than I; 19) The Train Kept A-Rollin’; 20) Shapes Of Things; 21) Dust My Broom; 22) Baby Scratch My Back; 23) Keith Relf Talks About His Solo Single; 24) Over Under Sideways Down; 25) The Sun Is Shining; 26) Shapes Of Things (version 2); 27) Most Likely You Go Your Way (And I’ll Go Mine); 28) Little Games; 29) Drinking Muddy Water; 30) Think About It; 31) Interview With Jimmy Page; 32) Goodnight Sweet Josephine; 33) My Baby

Yardbirds-katalogen har blitt horribelt behandlet opp gjennom årene. Til tross for at gruppa kun ga ut noen få album og et knippe singler, var det ikke mindre enn 140 samleplater i Rateyourmusic-databasen ved siste sjekk. Hva som har skjedd med rettighetene til dette viktige materialet er ikke godt å si, men at det har sporet fullstendig av er det ingen tvil om. Den ene meningsløse samleplata etter den andre, albumutgivelser med forskjellig navn fra kontinent til kontinent og det som verre var. Uff.

Den samme triste skjebnen fikk gruppas BBC-sessions. I 1997 kom heldigvis Repertoire til som en reddende engel, ved å gi ut det som må være den definitive samlingen av opptak Yarbirds gjorde for den britiske statskanalen

The BBC sessions inneholdt hele 33 spor, hvor av seks var korte intervjuer. Det var dessverre ikke inkludert opptak med Eric Clapton. Første gang Yardbirds var på BBC var i 1964, da de spilte på Alexis Korners R&B Show. Dette showet ble sendt på BBC World Services og ble etter all sansynlighet ikke tatt vare på.

Mesteparten av opptakene stammet fra Saturday Club, en populær programserie som gikk i mange år. Programleder var Brian Matthews, som kombinerte en dyp, seriøs radiostemme med friskfyraktige spørsmål og jublende stemning; ubetalelig. Saturday Club ble solgt til en rekke land rundt omkring i verden, under navnet Top Of The Pops, og selv om de originale opptakene fra Saturday Club ble slettet, ble materialet som ble sendt på Top Of The Pops tatt vare på.

De eldste sporene var tatt opp kun få uker etter at Jeff Beck overtok som gitarist etter Clapton. The BBC Sessions inneholdt 21 opptak med Jeff Beck og seks med Jimmy Page. Det var liten tvil om at det var de to gitaristene som var heltene her. Page og Beck var to av de fremste gitaristene i rockens historie, og dominerte fullstendig. Resten av gruppa leverte også greit, særlig trommeslager Jim McCarthy var det gøy å høre, men det var gitaristene som tok prisen hjem.

Låtutvalget var utmerket. Det var funnet plass til det aller meste av hits og viktige albumspor. Så skal det legges til at opptakene ikke overgikk studioversjonene. Gjennomgående var de originale innspillingene å foretrekke. Det ble ikke tilført all verden her, utover at Beck og Page fikk vist seg frem.

Den største beholdningen var de seks låtene med Jimmy Page. På Little Games, det eneste studioalbumet han spilte på med Yardbirds, var han litt begravd i miksen. Slik var det ikke på The BBC Sessions, der han fikk den plassen han trengte og fortjente, i låter som Little Games, Drinking Muddy Water og Dylans komposisjon Most Likely You Go Your Way (And I’ll Go Mine).

The BBC Sessions var mest for fans og rockarkeologer, men opptakene holdt god kvalitet, og var defintivt av både musikalsk og historisk verdi.

Rating: 7/10