Bee Gees – Cucumber Castle (Polydor LP, 1970)

1) If I Only Had My Mind On Something Else; 2) I.O.I.O.; 3) Then You Left Me; 4) The Lord; 5) I Was The Child; 6) I Lay Down And Die; 7) Sweetheart; 8) Bury Me Down By The River; 9) My Thing; 10) The Chance Of Love; 11) Turning Tide; 12) Don’t Forget To Remember

Etter utgivelsen av Odessa og kranglingen mellom brødrene, satset Robin på en solokarriere, men ett soloalbum senere var han tilbake i folden, og bidro på 2 Years On, som ble gruppas andre album i 1970. Cucumber Castle ble dermed en spesiell utgivelse, som det eneste Bee Gees albumet uten Robin. Cucumber Castle ble det siste Bee Gees albumet for trommeslager Colin Petersen, som fikk sparken under innspillingene. Trommingen som gjenstod tok Pentangles’ trommerslager Terry Cox seg av. Det er også verdt å nevne at Robin Gibb brukte den korte perioden utenfor gruppa godt. Han lagde det fenomenale albumet Robin’s Reign, og fikk en stor hit med singelen Saved By The Bell, som ble populær over store deler av Europa.

Cucumber Castle hadde undertittelen «Songs From The Bee Gees Television Spectacular Composed By Barry and Maurice Gibb». Den timelange filmen ble først vist i julen 1970, mer enn seks måneder etter at albumet kom ut. Filmen var en komedie, med gjesteopptredener fra blant andre Lulu (som var nygift med Maurice Gibb), Spike Milligan og Vincent Price. Filmen fortalte historien om delingen av et mytisk land i henholdsvis The Kingdom Of Jelly og The Kingdom Of Cucumber. Ikke småtteri hva en kunne komme unna med på den tiden. Beatles hadde litt av hvert å svare for etter Magical Mystery Tour.

Med dette utgangspunktet var det vanskelig å se for seg at musikken til galskapen skulle ha særlig egenverdi, men Cucumber Castle var faktisk en orkestrert pop-plate med mange sterke låter. Riktignok var savnet av Robin merkbart, men Barry var i stand til å bære et album mer eller mindre alene også.

Cucumber Castle hadde mye til felles med forgjengernes kunstpop, men hadde en mindre alvorstung stemning. De smektende tonene balanserte denne gangen på en knivsegg mot triviell easy listening, og noen gang gikk de for langt ut i husmorpopens verden. Da ble Bee Gees kjedelige og forutsigbare, uansett hvor mange hjerter Barry måtte ha smeltet. Disse låtene var heldigvis i mindretall, og det gikk fint å hoppe over Sweetheart og Don’t Forget To Remember.

Resten av  Cucumber Castle bestod av popmusikk av greit og tidvis glimrende kaliber. Det var bare å gi seg over hva gjaldt Gibbenes evne til å  klemme ut kvalitetspop; Bury Me Down By The River var full av sødme, trist og latterlig pen. If I Only Had My Mind On Something Else likeså, der den balanserte mot grensen til det pompøst forutsigbare, men landet på rette siden av streken – akkurat nok bløtekake!.

I.O.I.O skilte seg også ut, en lystig og rytmisk sang med idiotsikkert refreng. I Was The Child fulgte i sporene etter forgjengernes orkestrerte pop, og det var umulig å ikke tralle med som en idiot.

Kommersielt sett ble imidlertid ikke Cucumber Castle det helt store. Gruppas tak på publikum i USA og UK var i ferd med å glippe. Plata nådde kun 57. plass i UK, og ikke bedre enn 94. plass i statene. Da hjalp det lite at I.O.I.O ble en stor hit i Tyskland, Brasil, Danmark og Italia.

Rating: 7/10