Yardbirds – Birdland (Favored Nations cd, 2003)

1) I’m Not Talking; 2) Crying Out for Love; 3) The Nazz Are Blue; 4) For Your Love; 5) Please Don’t Tell Me ‘Bout the News, 6) Train Kept A-Rollin; 7) Mr. Saboteur; 8) Shapes of Things; 9) My Blind Life; 10) Over Under Sideways Down; 11) Mr. You’re a Better Man Than I; 12) Mystery of Being; 13) Dream Within a Dream; 14) Happenings Ten Years Time Ago; 15) An Original Man (A Song for Keith)

 Det var som vanlig noen som ikke kunne dy seg, og i 2003, 35 år etter forrige plate, forelå det et nytt Yardbirds-album. Eller Yardbirds og Yardbirds. Her var ingen Eric Clapton, Jimmy Page, Paul Samwell-Smith, eller Keith Relf. Jeff Beck var kun med som gjest på ett spor. Besetningen bestod av de to originalmedlemmene Jim McCarty og Chris Dreja, samt Gypie Mayo på gitar, John Idan på bass og vokal og Alan Glen på munnspill og kor. De hadde fått med seg en rekke prominente gjester, som Joe Satriani, Steve Vai, Slash, Brian May, Steve Lukather og  Jeff «Skunk» Baxter. Gjestene spilte stort sett på ett spor hver, og da gjerne en av de gamle klassikerne.

For Birdland inneholdt nye versjoner av en rekke gamle travere, riktignok i kombinasjon med syv nyskrevne låter. Så kan man jo spørre seg hvorfor det var nødvendig å fikse noe som overhodet ikke trengte å fikses; originalversjonene av de gamle låtene som var plukket frem var klassikere alle som en, og de nye versjonene tilførte ingenting av verdi. Heldigvis ble de gamle sangene ikke altfor preget av ny teknologi og «oppfinnsomme» arrangementer, men hadde heller et gammelmodig preg. Den opprinnelige energien og uskylden var spylt bort av 35 års levd liv.

I tillegg til karaokeversjoner av gamle klassikere, hadde Jim McCarty komponert et knippe låter. Flere av disse var slett ikke verst. Crying Out For Love, My Blind Life og den avsluttede An Original Man (A Song For Keith) holdt greit nivå. Sistnevnte var en smakfullhyllest til vokalist Keith Relf, som døde kun 33 år gammel i 1976, av elektrisk sjokk fra en gitar som ikke var jordet. På My Blind Life gjestet Jeff Beck, som sikkert var bevisst på å ikke bidra til plankingen av de gamle låtene. Han gjorde seg selvsagt ikke bort.

Rating: 4/10