Enslaved – Roadburn Live (Roadburn cd, 2017)

1) Building With Fire; 2) Death In The Eyes of Dawn; 3) In Times; 4) Daylight; 5) Convoys To Nothingness; 6) As Fire Swept Clean The Earth; 7) Isa; 8) Immigrant Song

I april 2015 holdt Enslaved to konserter på den årlige Roadburn festivalen Tilburg, Nederland. Fra den spede starten i 1999 utviklet Roadburn seg med tiden til å bli et årlig høydepunkt for fans av ekstrem metal og tilleggende herligheter. De første årene var det mest stoner rock og stoner metal å høre, men etter hvert ble det et bredere og dypere program. Enslaved hørte naturlig hjemme i et slikt selskap, og ikke nok med at de spilte på to av festivalens fire dager i 2015, Ivar Bjørnson ble i tillegg gitt muligheten til å sette sammen programmet for en av dagene, sammen med Einar Kvitrafn Selvik fra Warduna. De to samlet en nydelig gruppe med band, så som Fields Of The Nephilim, The Heads, Eyehategod, Sólstafir, Virus, Majeure og Focus. Spesielt morsomt var det at de nederlandske heltene Focus var med. I podcasten Jernverket uttalte Bjørnson at det var svært inspirerende å jobbe med å sette sammen programmet, og han nevnte spesielt muligheten det hadde gitt til å jobbe med Focus.

Herbrand Larsen ga seg i Enslaved på tampen av 2016. Roadburn Live var en viktig dokumentasjon av denne eminente utgaven av Enslaved. Gruppa spilte to svært forskjellige sett disse dagene i Tilburg. 10. april bød de på både gammelt og nytt, med låter fra Axioma Ethica Odin, Frost, Ruun, Eld, Hordanes Land, Mardraum: Beyond the Within og Vertrebrae. 11. april, settet som ble utgitt på plate, bestod av nyere materiale, med fokus på In Times, som hadde fire sanger med. Dessverre var ikke konsertåpneren Thurisaz Dreaming, med på cden, men det var In Times, Building With Fire og Daylight, alle i formidable versjoner. I tillegg var det med ett spor fra hver av Below The Lights, Isa, Monumension og RIITIIR. De hadde også gjort plass til èn coverlåt, for første gang på en Enslaved-utgivelse, en ram versjon av Led Zeppelins Immigrant Song, som avsluttet settet. Uten at jeg skal påstå at de gjorde den helt til sin egen, det er ikke mulig med Zeppelin-låter, slo Enslaved godt fra seg, og den originaltro versjonen viste gruppas evne til å omfavne klassisk hard rock.

Det var tydelig at vestlendingene koste seg på scenen, der de hamret ut fete versjoner av noe av de beste av sitt nyere materiale. Om noen var i tvil om denne gjengen kunne gjenskape musikk og atmosfære fra scenen, ble den mistanken feid bort i løpet av Building With Fire. Det låt tungt og elegant på samme tid, begge vokalistene var i slag og det gynget. Dèt er det ikke mange metalband som får til. De hadde en egen eleganse og finfølelse, som tilførte den tunge rocken en egen atmosfære.

Building With Fire var et høydepunkt. Det samme var In Times og Convoys To Nothingness (fra Monumension). Begge sistnevnte ble levert i lange versjoner, med godt rom for tempo- og stemningsskift.

På Daylights hadde de med seg Einar Selvik (Wardruna), Aðalbjörn Tryggvason (Sólstafir) og Per Wiberg (Opeth, Candlemass), og på Immigrant Song dukket Menno Gootjes fra Focus opp.

Roadburn Live var kanskje ikke essensiell for andre enn fans, og studioplatene var fortsatt å foretrekke, men som en dokumentasjon av en potent utgave av Enslaved var plata definitivt verdifull.

Rating: 7/10