The Box Tops – Cry Like A Baby (Bell LP, 1968)

1) Cry Like A Baby; 2) Deep In Kentucky; 3) I’m The One For You; 4) Weeping Analeah; 5) Every Time; 6) Fields Of Clover; 7) Trouble With Sam; 8) Lost; 9) Good Morning Dear; 10) 727; 11) You Keep Me Hangin’ On

Selv om medlemmene i Box Tops spilte selv på de utallige konsertene de gjennomførte, var det fortsatt studiomusikere som dominerte da album nummer to ble spilt inn. Det var både billigere (det gikk raskere med rutinerte musikere) og tryggere, ifølge plateselskapet. Dermed var det også denne gangen kun Alex Chilton av medlemmene som deltok i særlig grad i studio.

Selv om Neon Rainbow ble en mindre hit enn The Letter, og debutalbumet ikke klatret høyere enn 82. plass, ble det satset videre på The Box Tops. Det skulle vise seg fornuftig. Gruppas tredje singel, Cry Like A Baby gikk til 2. plass i USA. Da var det selvsagt på sin plass med et nytt album, og Cry Like A Baby var å finne i butikkene allerede i april 1968.

Produsent Dan Penn var skiftet ut med Chips Moman, uten at det betød all verden. Penn og Moman var låtskriverpartnere og skåret ut av samme trestamme. Moman jobbet for Stax før han etablerte American Sound Studio i Memphis. Han jobbet med blant andre Aretha Franklin, Waylon Jennings Elvis Presley og Bobby Womack.

Det var fortsatt Dan Penn og Spooner Oldham som skrev flest sanger for The Box Tops. De stod bak fem av elleve spor denne gangen. Det var også bidrag fra Mickey Newbury og Mark James, samt en versjon av Holland-Dozier-Hollands You Keep Me Hangin’ On. Chilton hadde begynt å komponere egne sanger, men ingen disse ble tatt med.

Selv om innspillingene sikkert gitt like raskt unna denne gangen, fremstod Cry Like A Baby som et mer vellykket album enn debuten. Plata gjorde det også bedre på listene, med 59. plass, garantert drevet av singelen Cry Like A Baby. Singelen var et skoleeksempel på herlig blue eyed soul, med tidsriktig innslag av sitar og sterk vokal fra Chilton.

Et annet høydepunkt var Dan Folger og Mickey Newburys Weeping Analeah, som de fleste nok kjenner fra Nick Caves versjon, med tittel Sleeping Analeah, som han inkluderte på coveralbumet Kicking Against The Pricks. En sakte You Keep Me Hangin’ On var åpenbart inspirert av Vanilla Fudge versjon, som hadde vært en stor hit i 1967. Box Tops versjon ble lite mer enn en ettertanke, uten den store egenverdien. Heller ikke 727, Oldham og Penns vel åpenbare forsøk på å gjenbruke The Letters fly-metafor, var spesielt vellykket, til tross for fiffig strykerarrangement og sitarkrydder.

Resten av Cry Like A Baby inneholdt underholdende pop-soul, uten å nærme seg det sjelerystende på noe vis. Plata har blitt sammenlignet med Dusty In Memphis, som ble spilt inn i samme studio i september 1968. Det er en vel tøff sammenligning. Tenåringen Chilton hadde ikke forutsetninger for å nå de samme emosjonelle og sensuelle dypene som 29 år gamle Dusty Springfield, som også hadde et unikt sterkt låtmateriale med seg.

Rating: 7/10