Bee Gees -Main Course (RSO LP, 1975)

1) Nights On Broadway; 2) Jive Talkin’; 3) Wind Of Change; 4) Songbird; 5) Fanny (Be Tender With My Love); 6) All This Making Love; 7) Country Lanes; 8) Come On Over; 9) Edge Of The Universe; 10) Baby As You Turn Away

 Mr. Natural ga Bee Gees blod på tann og brødrene ønsket å fortsette utforskingen av svart musikk. De dro til Florida og spilte inn i Criteria Studios, også denne gangen under oppsyn av produsent Arif Mardin. Resultatet ble en plate som stod i spenn mellom moderne funk og dansepop på den ene siden og tradisjonelle ballader på den andre.  Main Course ble ofte kalt Bee Gees første disco-album, men det var en misforståelse. Main Course var ikke disco, langt der ifra faktisk, selvom plata hadde flere dansbare låter, var disse mer forankret i phillysoul og funk enn det som skulle blir omtalt som disco ett par år senere. Låter som Main Course og Nights On Broadway hadde langt mer komplekse rytmefigurer, dypere grooves og mer sjel enn mesteparten av den musikken som ble puttet i discobagen på slutten av syttitallet. Discoryktet var kanskje først og fremst hektet på det faktum at Main Course var første gang Barry Gibb virkelig slapp løs falsettvilldyret, selve varemerket for Bee Gees cirka Saturday Night Fever, og grunnlaget for utallige parodier, utstrakt latterliggjøring og ikke minst hat fra «retttroende» rockfans.

Det var ikke tvil om at Barry Gibbs fallsett kunne være i overkant voldsom og tidvis latterlig, men først og fremst var den imponerende – og ga gruppa en egen signatur. Stemmeprakt, evnen til å skrive fengende poplåter og dyrking av moderne dansemusikk gjorde Bee Gees tidsaktuelle igjen, etter noen år i skyggenes dal. Endringen understreket at Bee Gees var et popband, med ambisjon om å tilfredsstille et stort publikum; alle pretensjoner om kunstpop og storstilte konseptalbum ble begravd etter Trafalger i 1971. Dèt er en viktig erkjennelse, og en grunnleggende forutsetning for å kunne ha glede av musikken ga ut etter de første kreative og ambisiøse albumene fra peridoen 1967 til 1971.

Main Course ble et solid kommersielt comeback, takket være tre klassiske singler, som dro albumet med seg opp til 14. plass i USA. Jive Talkin’, Nights On Broadway og Fanny Be Tender With My Love var tre fenomenale poplåter, som fikk velfortjent suksess. Jive Talkin’ gikk til førsteplass i USA og var deres første topp ti plassering siden How Can You Mend A Broken Heart. Jive Talkin’ var fengende popfunk basert på et storstilt refreng, som duret på en synthbass fra Blue Weaver, mannen som skulle vise seg å være helt sentral i det «nye» Bee Gees-soundet. Weaver hadde bakgrunn fra prog og rock, og hadde spilt med blant andre Amen Corner, Strawbs og Streetwalkers. Han må sies å ha vært et wild card i Bee Gees-miksen. Andre viktige musikere var Alan Kendall, som spilte frapperende funkgitar, og den kule trommeslageren Denis Byron. Det låt løssluppent og funky glødende av bandet; det formelig sydet av liv og god stemning.

Nights On Broadway ble også en stor hit. Den var enda bedre enn Jive Talkin og popmusikk ble ikke mye bedre enn dette. Broadway viste nok en gang frem brødrenes teft for gode melodier og idiotsikkere refreng. Den var også basert på funkgitar, synthbass og stilsikkert groove. Balladen Fanny (Be Tender With My Love) solgte også godt og hadde et av de mest komplekse vokalarrangementene i hele gruppas karriere. Den ble så godt som aldri fremført live.

Side en på Main Course bød på alle de tre uimotståelige låtene, i tillegg til den vakre balladen Songbird, og drageren Wind Of Change. Wind Of Change lå nær Jive Talkin og Nights on Broadway, med et himmelstormende løft i refrenget, som nesten ble for mye av det gode.

På side to dominerte gammelmodige ballader, ala stoff fra de tre foregående albumene. Det var forsåvidt greie låter, men det brøt voldsomt med side en, og den berusende følelsen av fest og moro manglet. Side to var dominert av countrypop, noe som ga et utdatert preg, målt opp mot side en. Edge Of The Universe, med sitt sugende drag, var dog et solid unntak.

Rating: 7,5/10