Bee Gees – Spirits Having Flown (RSO LP, 1979)

1) Tragedy; 2) Too Much Heaven; 3) Love You Inside Out; 4) Reaching Out; 5) Spirits (Having Flown); 6) Search, Find; 7) Stop (Think Again); 8) Living Together; 9) I’m Satisfied; 10) Until

Med Saturday Night Fever og singlene derfra dominerte Bee Gees salgslister verden rundt. Singlene How Deep Is Your Love, Stayin’ Aive og Night Fever fikk hele verden til å danse, med unntak av dystre jenter og gutter , som hadde oppdaget punk og en gryende postpunk, industrimusikk og minimal synthmusikk. For disse var disco generelt og Bee Gees det store hatobjektet. Så skulle det da også komme en stor disco-backlash, som spylte hele sjangeren ned der du vet. Barry Gibb ante at noe var på gang, og etter sigende ønsket han å distansere seg fra disco på Spirits Having Flown. Da var det kanskje ikke det store sjakktrekket å fronte albumet med Tragedy, som satt falsettsang og disco på en parodisk spiss. Men bortsett fra den var det ikke mye disco å spore på Spirits Having Flown, det skulle Barry ha.

Spirits Having Flown var en videreføring og foredling av ideer og formatet fra Children Of The World, løftet opp til et uanstendig sofistikert nivå. Albumet var en eneste stor udempet vannseng, dandert med dundyner og lavendel. Et gjennomarbeidet, rett ut lekkert og åleglatt album, men forunderlig nok med en porsjon sjel innerst inne. Spirits Having Flown var en hyllest til afroamerikansk musikk. Her var det r & b, dansepop, funk og soul, alt løftet av brødrenes unike teft for god popmusikk. De fengende og varige melodiene satt fortsatt løst, og det var ingen dårlige spor her, om det ses bort fra Tragedy. Så kunne man ønske seg en mer kritisk bruk av falsett; her ble det tutet det mot månen sent og tidlig, og det tok tidvis overhånd. Det ble en lise å høre Barry i normal stemmemodus i Living Together, eksempelvis.

Det kan stilles spørsmål ved om Spirits Having Flown var et reelt Bee Gees album, eller et Barry Gibb soloalbum. Maurice var lite involvert, han slet med både alkoholisme og ryggproblemer. Robin hadde blitt mer og mer marginalisert som vokalist og sang hovedvokal på stadig færre låter. På Spirits Having Flown frontet han kun èn låt.  Barry lagde det meste av albumet sammen med  Albhy Galuten og  Karl Richardson, i endeløse økter hvor det ble gnukket og gnidd til perfeksjon var oppnådd. Han hadde stålsatt seg på at det skulle leveres et perfekt album. Dèt var ikke Spirits Having Flown, det perfekte oppnås svært sjelden om det søkes så intenst, men det er et album som har stått seg overraskende godt. Det dundynemyke lydbildet kledde låtene, og gjorde det hele til en avslappende titt mot en blå himmel.

Bee Gees var ikke redde for å stå last og brast med konseptet. Enkelte av balladene var så stillestående at de knapt pustet, men kom ned på beina uten å kjede lytteren. Og de raske låtene, som den herlige Love You Inside Out, sørget for bevegelse i kropp og sjel.

Spirits Having Flown ble en voldsom suksess, og solgte mer enn 20 millioner eksemplarer. Nå hadde brødrene nådd de høyeste tinder. Fallet skulle bli brutalt på starten av åttitallet, både musikalsk og salgsmessig.

Rating: 7,5/10