Die Kreuzen – October File (Touch & Go LP, 1986)

1) Man in the Trees; 2) Uncontrolled Passion; 3) It’s Been So Long; 4) Imagine a Light, 5) Cool Breeze; 6) Counting Cracks; 7) Red to Green; 8) Among the Ruins; 9) Hear and Feel; 10) Hide and Seek; 11) Conditioned; 12) There’s a Place; 13) Open Lines; 14) Melt

«Die Kreuzen» fikk raskt status som en hardcore-klassiker, og et av de beste eksemplene på sjangeren fra midt-vesten. Det var godt gjort å markere seg så sterkt i 1984, i et år som bød på klassiskere som My War, Let it Be, Double Nickles On The Dime og Zen Arcade. Medlemmene i Die Kreuzen var imidlertid, i likhet med gruppene bak de nevnte platene (Black Flag, Replacements, Minutemen, og Husker Du), mer eller mindre ferdige med hardcore allerede samme året. Bilder av gruppa fra 1986 viste en langhåret, rufsete gjeng, som lignet mer på en thrash metal-trupp enn et hardcoreband.

Da October File kom ut i mai 1986 hadde gruppa sprengt seg fri alle sjangerbegrensninger. Plata ble spilt inn i oktober 1985 og produsert av gruppa selv, sammen med Corey Rusk, og viste frem et band som hadde tatt syvmilssteg ut i åpent landskap. Riktignok var det dråper av hardcore i noen få spor, men i all hovedsak var October File unik , der den lå seg til rette et sted mellom støyrock, postpunk, klassisk hard rock og heavy metal.

Låtene gikk i saktere tempo og var lengre enn før, og smakte mer av metal, uten at October File var et rent metalalbum. Gitarist Brian Egeness hadde utviklet seg som gitarist, og trakk på både heavy metal, postpunk og klassisk rock. Rytmeseksjonen halte og dro i låtene, med den ene originale tidssignaturen etter den andre. Den singulære vokalisten Dan Kubinski ga gruppe en egen identitet med en stemme som tidvis strakk seg mot et atonalt «vail». Kubinski var mer av en metalsanger enn noe annet, og hans unike vokal var en klar markør for Die Kreuzen, samtidig som den sannsynligvis også skremte bort et større publikum. Han hørtes ut som Perry Farrels (Jane’s Addiction) onde storebror på en dårlig dag. Bass og trommer var gitt en prominent plass i lydbildet, noe som sendte tankene til Metal Box (Public Image Limited). Det trekket medførte at det tok tid å vende seg til October File, men etter noen lyttinger var det klart at produksjonen var noe av en genistrek. Den ekkotunge lyden av trommer og bass stod perfekt til det hissige gitarspillet til Egeness, som var over alt på plata, og til Kubinskis tøylesløse vokal. October File var lyden av et band som spilte på en helt egen kanal, langt unna frekvensene til collegerocken, som var i ferd med å skape sitt eget univers med radiostasjoner, tidsskrifter og turneruter, med unntak av den milde og fengende Cool Breeze, der de kunne minne om R.E.M. Også dette løste de på beste vis, der en nynnbar melodi ble sukret med akustisk gitarspill i både rytme og solo.

October File var et nøkkelalbum for både post-hardcore og grunge. October File var et tidlig post-hardcore album, og Die Kreuzen viste både metal- og hardcoreband en vei videre. Et band som Voivod må både ha inspirert og blitt inspirert av Die Kreuzen. Plata var også et av de første eksemplene på grunge. Det er ikke feil å kalle October File et proto-grunge album. Og utseende til gutta på bilder fra denne tiden, kunne like gjerne vært av en håpefull gjeng i Seattle fem år senere. De fremtidige medlemmene i Soundgarden må ha lyttet nøye på October File.

Rating: 9/10