The Flaming Lips – Once Beyond Hopelessness/Christmas On Mars (Warner cd/dvd, 2008)

1) Once Beyond Hopelessness; 2) The Distance Between Mars and the Earth, Pt. 1; 3) The Horrors of Isolation: The Celestial Dissolve, Triumphant Hallucination, Light Being Absorbed; 4) In Excelsior Vaginalistic; 5) Your Spaceship Comes from Within; 6) Suicide and Extraordinary Mistakes; 7) The Distance Between Mars and the Earth, Pt. 2; 8) The Secret of Immortality: This Strange Feeling, This Impossible World; 9) The Gleaming Armament of Marching Genitalia; 10) The Distress Signals of Celestial Objects; 11) Space Bible with Volume Lumps; 12) Once Beyond Hopelessness

Da Once Beyond Hopelessness /Christmas On Mars ble utgitt av Warner i 2008, var det avslutningen på en historie som strakk seg tilbake til 2001. Da startet The Flaming Lips innspillingen av en filmen Christmas On Mars. Filmen var ferdig først på tampen av 2005, og fikk premiere på en filmfestival våren 2008. Da hadde gruppa også rukket å spille inn et lydspor. Christmas On Mars fikk ingen ordinær visning på kino, men ble vist ved diverse anledninger på festivaler og annet sommeren 2008, i et telt kjøpt spesielt til formålet. Filmen ble også vist på diverse klubber. I november samme år kom Warner med en cd/dvd – pakke.

Christmas On Mars var en underlig historie om en koloni med menneskers første feiring av jul på Mars. Historien var skrevet av Wayne Coyne. Både han og de andre medlemmene i The Flaming Lips spilte i filmen, i tillegg til flere av deres venner. Coyne hadde rollen som romvesen, som hjalp menneskene med deres forskjellige problemer. Steven Drozd hadde rollen som Major Syrtis. Det var ingen profesjonelle skuespillere involvert. Filmen var preget av typisk undergrunnestetikk, med kornete bilder i svart/hvitt, saktegående, skrudd handling og et skinn av amatørmessig dilletanteri ala Ed Wood. Dette var kun for de spesielt interesserte, men filmen hadde en underlig sjarm, som passet med imaget The Flaming Lips hadde bygget opp. 

Enkelte utdrag fra lydsporet til filmen dukket opp på limiterte utgivelser, blant annet var to spor å finne på en picture-disc i 2004. Det var også musikk fra filmen på b-siden til den europeiske singel-utgaven av Do Your Realize?, men hele bildet fikk fansen ikke før i 2008.

Den drøyt halvtime lange filmmusikken, med tittel Once Beyond Hopelessness var nettopp det; et lydspor til filmen. Her var det ingen sanger i tradisjonell forstand, men 12 instrumentale spor med stemningsskapende lydbilder. Musikken var inspirert av klassisk filmmusikk, der særlig inspirasjonen fra Bernard Herrmann var tydelig. Herrmann var særlig kjent for samarbeidet med Alfred Hitchcock. Han stod blant annet bak musikken til Psycho og Vertigo. Han hadde også andre storverk som Citizen Kane og Taxi Driver på samvittigheten. Herrmanns sveipende, mørke stemninger var lett gjenkjennelige på Once Beyond Hopelessness. Det samme var innslag av femtitallets science fiction- futurisme, med hint til Bebe og Louis Barrons banebrytende elektroniske musikk til Forbidden Planet (1956). Samtidig var det, i hvert fall når man var klar over hvem som stod bak, en viss touch av gruppas særegne melodilinjer. Musikken var småskummel, vakker og melodiøs, med strykernes evige tilstedeværelse som gjennomgående markør. Som lydspor var musikken utmerket, og viktig for filmopplevelsen. Ved lytting uten bildene ble det ikke like engasjerende, men det var fortsatt ting å hente, om man var ute etter stemningsskapende instrumentalmusikk. Slik sett fylte Once Beyond Hopelessness en funksjon også isolert sett.

Rating: 7/10