Bee Gees – High Civilization (Warner Brothers cd, 1991)

1) High Civilization; 2) Secret Love; 3) When He’s Gone; 4) Happy Ever After; 5) Party With No Name; 6) Ghost Train; 7) Dimensions; 8) The Only Love; 9) Human Sacrifice; 10) True Confessions; 11) Evolution

I den grad man hadde håpet at Bee Gees hadde videreutviklet lydbildet fra One, og kanskje til og med tilført særpreg og gode låter, satt man igjen med lang nese etter High Civilization. Tvert imot var Bee Gees album av 1991 en tilbakevending til den stygge, ugjestmilde lyden fra E.S.P., deres verste album noensinne. På High Civilization var igjen det syntetiske dominerende, med en stampende, ufølsom og lite elegant bruk av rytmer og produksjonsverdier. Det var smått utrolig at en gruppe som Bee Gees, som hadde hatt så mange elegante, formfullendte arrangementer på sine album opp gjennom årene, kunne ende opp på denne måten. Og selv om mange hadde sterke meninger om brødrenes disco-periode, var det hevet over tvil at de kunne arrangere og skape lydbilder med pust, eleganse og puls, også da de entret dansegulvet.

Det var også plass til de obligatoriske balladene på High Civilization, men de hadde til felles at det var få minneverdige melodilinjer å finne. Låtene hopet seg opp i en eneste stor dynge av masete arrangementer, stiv elektronikk og ikke-refrenger. I tillegg ble vokalen offer for en merkelig produksjon. De velkjente harmoniene var så godt som fraværende, noe som gjorde at brødrene sanginnsats låt tam og mager.

High Civilization var en slags konseptalbum i løs ramme, hvor protagonisten drømte opp en historie om hemmelig kjærlighet, som foregikk i hans hode og som ikke ble røpet for hans utvalgte. Undertegnede var ikke i stand til å følge historien, som ikke ble fortalt kronologisk. Mest eksplisitt ble den i singelutgitte Secret Love, som var en av Bee Gees svakeste singler noensinne. Secret Love forsøkte å modernisere Motown, men var så lettbeint at den ikke hadde bakkekontakt overhodet, og knapt nådde øregangene før den forsvant. Låten var en blåkopi av Diana Ross’ Chain Reaction fra 1986, som også var komponert av brødrene Gibb. Makkverket ble en hit, med 5. plass i UK som bestenotering. Verden ville som vanlig bedras.

High Civilization var Bee Gees siste album på Warner Brothers, i denne omgang. Warner virket resignert i forhold til å selge Bee Gees i USA. Amerikansk radio hadde mer eller mindre oversett de to foregående albumene og det gikk ikke stort bedre denne gangen. Gruppa la heller ikke ut på noen turne i USA for å promotere albumet, og nøyde seg med konserter i Europa. Plata ble en brukbar hit i UK med en 24. plass, og gjorde det også greit i Tyskland, Nederland og Sveits.

Rating: 2/10