Bathory – Blood Fire Death (Tyfon LP, 1988)

1) Odens Ride Over Nordland; 2) A Fine Day To Die; 3) The Golden Walls Of Heaven; 4) Pace ‘Til Death; 5) Holocaust; 6) For All Those Who Died; 7) Dies Irae; 8) Blood Fire Death

Med Under The Sign Of The Black Mark rundet Bathory av sin første periode, musikalsk sett. Gruppas tre første plater står tilbake som sentrale byggesteiner i utviklingen av black metal. Med Blood Fire Death tok Quarthon et steg videre, mot det som skulle bli viking metal. Hva viking metal faktisk ble stående igjen som er for så vidt mer uklart. Mange mener at denne undersjangeren av metal først og fremst defineres gjennom image og tema i tekstene, og at alle typer metalmusikk kan passe til beskrivelsen, så lenge det hele kretser rundt et norrønt, mytisk univers. Andre er bestemt på at det musikalske er førende, der viking metal identifiseres som en sjanger nær beslektet med black metal, men med mer bruk av akustiske instrumenter, lavere tempo, mer episke og storslåtte  arrangementer og gjerne lange låter. Alt dette blir selvsagt marginalt interessant i forhold til selve musikken. Et band som Enslaved varierte i sine første år for eksempel elegant mellom viking metal og black metal, på et vis som gjorde sjangerbegrensinger og definisjoner uvesentlige.

Blood Fire Death har blitt karakterisert som opprinnelsen til sjangeren, men det var først på oppfølgeren Hammerheart at Bathory endelig vinket adjø til satan og sa hei til Odin. Blood Fire Death hadde et bein i de forgjengernes black metal, men inneholdt også spor som pekte frem mot en ny musikalsk identitet. Slik var plata et overgangsalbum, selv om den ofte blir regnet som en del av vikingtriologien til gruppa.

Omslaget var uansett «helt viking». Her ble maleriet Åsgårdsreien fra 1872 brukt. Det var malt av den norske kunstneren Pete Nicolai Arbo. Arbo spesialiserte seg på norrøne motiv, og bildet passet perfekt til musikken; kaotisk, dystert og forunderlig vakkert.

Blood Fire Death hadde et lydbilde og arrangementer som løftet Bathory ut av det lumre, primitive lydbildet fra forgjengerne. Lyden var mer forseggjort, med en klarere definering av de enkelte instrumentene, mer bunn og ikke minst bedre arrangementer. Her var det akustiske gitarer, kor, lydeffekter og ikke minst langt mer variert stemmebruk fra Quarthon. Vokalen varierte fra det beskt hysteriske til tilnærmet ren sang. Samtidig var det fortsatt en overvekt av black metal låter, til tross for nye elementer.

Etter den sedvanlige atmosfæriske åpningen, ble endringene tydelig. Den over åtte minutter lange A Fine Day To Die ble innledet med snaut to minutter med ren sang og akustiske gitarer, før Bathory la seg i midttempo, med en tekst hentet fra de tre første versene i Robert W. Chambers’ klassiske skrekkhistorie fra 1895, Kongen i gult (The King in Yellow). Her var alle kjennetegnene på det som skulle bli kjent som viking metal på plass; atmosfærisk innledning, majestetisk midttempo, grov, harsk sang og gitarer i lag.

Tittelsporet holdt seg i samme stil som A Fine Day To Die, men strakk seg enda et par minutter lenger ut i tid, og hadde større variasjon underveis. «Blood Fire Death» banket i vei i midttempo, med et mektig arrangement, med tilnærmet ren, men likevel harsk sang, kor, drivende rytmeseksjon og et rolig parti midtveis, med sakralt kor og akustisk gitar, før rittet inn i Valhall fortsatte. Det var mektig og nyskapende.

A Fine Day to Die og «Blood Fire Death» gjorde mektig inntrykk, men det gjorde jammen også flere av de renere black metal låtene. Særlig Dies Irae (dommens dag) var en saftig avrivning, men et hysterisk tempo og et ritt ned i helvetes mørkeste irrganger. På For All Those Who Died vaket gruppa mellom det nye og det gamle. Låten var kledd opp med riff hentet fra hard rock og tradisjonell heavy metal, lydeffekter av brann og elendighet, og en sjeldent grim gitarsolo. Holocaust og Pace ‘Til Death holdt seg til black metal, og kom litt i skyggen av de andre låtene, men holdt fortsatt godt nivå.

Blood Fire Death var kanskje et overgangsalbum, men først og fremst var det et sterkt stykke moderne undergrunnmetal.

Rating: 8,5/10