The Flaming Lips – 7 Skies H3 (Warner LP, 2014)

1) 7 Skies H3 (Can’t Shut Off My Head); 2) Meepy Morp; 3) Battling Voices From Beyond; 4) In A Dream; 5) Metamorphosis; 6) Requiem; 7) Meepy Morp (Reprise); 8) Riot in My Brain!!; 9) 7 Skies H3 (Main Theme); 10) Can’t Let It Go

Den første utgaven av 7 Skies H3 bestod av èn låt med varighet på 24 timer, som befant seg på en USB-stick, pakket inn i en ekte hodeskalle og utgitt i 13 eksemplarer, med en prislapp på 5000 dollar per stykk. Det med ekte hodeskaller kan man selvsagt tro på om man vil, eller tenke at det var et tøysete stunt. Samtidig med utgivelsen til halloween 2011 ble 7 Skies H3 lagt ut for strømming på en egen nettside. I forbindelse med Record Store Day i 2014 ble et utdrag av «låten» gitt ut på LP, i et begrenset opplag på 7 500 eksemplarer. Noe senere kom det også en cd utgave.

Jeg har ikke tatt meg tid til å lytte på den 24 timer lange låten i sin helhet, noe det neppe er så mange som har gjort. Så kan man spørre seg om det ikke hadde vært verdt innsatsen likevel, i hvert fall om man baserer seg på utvalget som var å finne på vinylutgaven. 7 Skies H3 bestod her av 10 spor, med samlet spilletid på 50 minutter. Utvalget utgjorde kanskje ikke et fullbårent originalt nytt studioalbum, men hadde mye interessant musikk i seg, og var nødvendig lytting for fans av gruppa.

7 Skies H3 var en videreføring av ideer og stemninger fra The Terror, og for så vidt Embryonic. Det betød et Flaming Lips langt unna både den jublende popen på The Soft Bulletin og den psykedeliske gitarrocken fra enda tidligere tider. 7 Skies H3 var full av tungsinn og vemod, iscenesatt av en kombinasjon av lange, vare ballader og mer støyende sanger.

Platas sterkeste øyeblikk oppstod da The Terrors tomme melankoli spilte seg ut i vakre ballader. Da oppstod det øyeblikk som knapt stod tilbake for det beste The Flaming Lips noen gang hadde gjort. Den åtte minutter lange avslutningen med Can’t Let Go var en av gruppas flotteste sanger, der den rullet sakte frem på et støvete synthteppe, med øde gitar og en ekstraordinært sår Coyne i front. Den hadde en uforglemmelig melodi, som hentet mye fra filmmusikkens verden, tenk Ennio Morricone på en sentimental dag.

7 Skies H3 (Can’t Shut Off My Head) var nesten like god, og hadde mye til felles med avslutningen; nok en fullkommen ballade, som strakk seg mot himmelen etter trøst. Disse to sangene, sammen med Metamorphis, Requiem og (særlig) 7 Skies H3 (Main Theme) gjorde plata til et tre med røttene plantet i filmmusikk, ambient og progressiv rock. The Lips viste nok en gang at de hadde funnet fruktbare musikalske jaktmarkeder gjennom arbeidet med Embryonic og The Terror-

De mer støyende og drivende låtene gjorde ikke like sterkt inntrykk. Riot In My Brain!!! Ble aldri mer enn en brukbar pastisj på moderne japansk psykedelia, slik Acid Mothers Temple, High Rise og Mainliner utesket den. Battling Voices From Beyond banket i vei med stor patos og overstyrt produksjon, også den inspirert av filmmusikk, uten å lykkes helt med sitt frieri til lytteren. In A Dream, en hektende poplåt med Neu-rytmikk, var mer vellykket, men de frodige, sprø balladene stod igjen som beholdningen.

Rating: 7/10