The Flaming Lips – With a Little Help from My Fwends (Warner LP, 2014)

1) Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band; 2) With a Little Help from My Friends; 3) Lucy in the Sky with Diamonds; 4) Getting Better; 5) Fixing a Hole; 6) She’s Leaving Home; 7) Being for the Benefit of Mr. Kite!; 8) Within You Without You 9) When I’m Sixty-Four; 10) Lovely Rita; 11) Good Morning Good Morning; 12) Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band; 13) A Day in the Life

The Flaming Lips sine prosjekter og odde aktiviteter fortsatte i friskt tempo utover 10-tallet. De hadde blant annet en serie med Fwends-innspillinger, der de samarbeidet med artister de hadde sans for og som de møtte på sin vei. Et utvalg av samarbeidene ble som kjent samlet på den første Fwends-plata, og da de skulle spille inn musikk til inntekt for The Bella Foundation, en organisasjon som bedrev veterinærhjelp til kjæledyrene til folk som ikke hadde råd til å kjøpe hjelp, var det klart for Fwends-album nummer to, som bestod av en nyinnspilling av Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band, under tittelen With A Little Help From My Fwends. Da Wayne Coyne fikk spørsmål om hvorfor de valgte dette albumet, var svaret at det var en plate alle hadde et forhold til, og at det dermed ville generere mye interesse og påfølgende inntekter for The Bella Foundation. Praktisk tenkt altså, men gruppa hadde også lagt seg til å spille inn de mest kanoniserte platene i rocken. I tillegg til Dark Side Of The Moon hadde de forsøkt seg på In The Court Of The Crimson King og The Stone Roses (riktignok langt mindre legendariske) debutalbum. De to sistnevnte var lite tilgjengelige i fysisk format og blir derfor ikke anmeldt her.

Å gi seg i kast med rockens største klassikere var kanskje ikke så farlig som man først kunne tenke. Man kunne selvsagt få kastet «helligbrøde» etter seg, men samtidig var det vel svært få som hadde forventinger om resultater som på noe som helst vis skulle utfordre originalene. Dèt gjorde da heller aldri The Flaming Lips i sin baksing med storverkene.

With a Little Help from My Fwends var ingen unnværlig utgivelse. The Flaming Lips skulle dog ha honnør for å ikke planke Beatles-originalene. Som tilfelle var med Dark Side Of The Moon forsøkte de å etablere et eget ståsted. Det medførte at The Flaming Lips versjon var 12 minutter lenger enn The Beatles sin original. Arrangementene la heller ikke skjul på hvem det var som var på ferde. På tross for forsøkene med å sette et eget preg på låtene, ble resultatet av blandet kvalitet. Det ble riktignok aldri direkte kjedelig å lytte til With A Little Help From My Fwends, men det opplevdes heller aldri som mer enn greit nok. Dette var ingen plate å vende tilbake til etter at den første spenningen over hvordan det låt hadde lagt seg.

The Flaming Lips “Fwends” var både mange og svært forskjellige. Her var det flere kjente navn, som My Morning Jacket, J. Mascis, Moby, Teagan & Sara, Foxygen og Maynard James Keenan. Best ut av det kom Tool-frontmann Keenan, som maktet å skape spenning i Being For The Benefit Of Mr. Kite. Utover kjendisene var det også mange ukjente navn, som strengt tatt ikke bidro med all verden av egen karakter eller uttrykk. Og hvorfor Coyne og kompani rotet seg bort i vitsen Miley Cyrus vites ikke. Og ikke nok med noen meningsløse bidrag fra Disney-stjernen her, The Flaming Lips bidro faktisk på et helt album med Cyrus året etter.

I tillegg Being For The Benefit Of Mr. Kite var det verdt å nevne noen låtere. Within You Without You ble gjort i en sær, men fortsatt indisk-inspirert versjon, med hjelp av Birdflower og Morgan Delt. She’s Leaving Home nøt godt av Julianna Barwicks drømmerier og Phantograms synthpop. Resten skled forbi på svært kjente melodier, og ga mest av alt lyst til å legge originalen på tallerkenen.

Og jeg som aldri hadde trodd jeg skulle få behov for å høre den ihjelspilte originalen èn gang til.

Rating: 5,5/10