The Flaming Lips – Oczy Mlody (Warner cd, 2017)

1) Oczy Mlody; 2) How??; 3) There Should Be Unicorns; 4) Sunrise (Eyes of the Young); 5) Nigdy Nie (Never No); 6) Galaxy I Sink; 7) One Night While Hunting for Faeries and Witches and Wizards to Kill; 8) Do Glowy; 9) Listening to the Frogs with Demon Eyes; 10) The Castle; 11) Almost Home (Blisko Domu); 12) We A Family

Selv om The Flaming Lips holdt kontinuerlig høy profil, gikk det noen år mellom de ordinære studioalbumene. Så også mellom The Terror (2013) og Oczy Mlody, som dukket opp i januar 2017.

God tid mellom de profilerte utgivelsene til tross, det var som vanlig ikke mangel på prosjekter. Av merkelige og meningsløse initiativ var kanskje samarbeidet med Miley Cyrus det kjipeste. At barnestjernen Cyrus hadde behov for kredibilitet var for så vidt ikke vanskelig å forstå, men hva The Flaming Lips hadde å tjene på å omfavne den korporative maskinen i slikt monn var verre å fange. Særlig ikke nær man vet hvor mange unge musikere gruppa kunne fått fruktbare samarbeid med. Hvorfor ikke Perfume Genius, Arca eller Sophie, for eksempel? The Flaming Lips valgte imidlertid Cyrus, og spilte inn et helt album med henne, og var med på hennes påfølgende promotering. Cyrus dukket også opp på Oczy Mlody, heldigvis bare på ett spor. Hennes spede, tilgjorte stemme løftet overhodet ikke We A Family. Hvorvidt det var et hjelpeløst forsøk på å gi uttrykk for at de middelaldrende mennene hadde funnet ungdomskilden gjennom samarbeidet med Cyrus vites ikke, men albumet Oczy Mlody var ikke preget av ungdommelig inspirasjon og pågangsmot.

Oczy Mlody, som var et semantisk mislykket forsøk på å uttrykke «unge øyne» på polsk, ble spilt inn i 2016, med Dave Fridmann og Scott Booker som produsenter, sammen med gruppa selv. Albumet var en passende oppfølger til The Terror, selv om det også var betydelige forskjeller mellom de to. Det de hadde til felles var den minimalistiske, tungt elektroniske drakten sangene ble pakket inn i. I likhet med på The Terror fremstod låtene skisseaktige og uferdige ved første lytting, og også denne gangen viste The Flaming Lips sin melodiske åre seg frem først etter flere gjennomspillinger.

The Terrors dype tristesse og angstfylte forhold til omgivelsene var ikke tilstede i samme monn denne gangen, men også her var det en avmålt stemning. Oczy Mlody var melanolsk i ånd, men i tekstene hadde Coyne funnet tilbake til noe av den absurde humoren fra tidligere. Her var det titler som There Should Be Unicorns, One Night While Hunting For Faeries And Witches And Wizards To Kill og Listening To The Frogs With Demon Eyes. Dèt var sangtitler som krevde et visst kreativt humør å komme opp med.

Oczy Mlody var fullstendig dominert av elektronikk og programmerte beats. Riktignok dukket det opp en og annen gitarlinje, men musikken var for alle gode formål helelektronisk, smått eksperimentell pop. Det aller meste gikk i slepent tempo, og de fleste hentydninger til tidlig elektronisk musikk, som var så tydelige på The Terror, var forlatt til fordel for et mer oppdatert lydbilde. Det kledde de sjarmerende, syredryppende sangene, sanger som fikk tilstrekkelig liv ved hjelp av gruppas evne til å skrive melodier som festet seg. Så ble nok Oczy Mlody i sum vel tilbakelent og blodfattig. Likevel hadde den kvaliteter nok gjennom særpregede arrangementer og øyeblikk av melodiøs skjønnhet til at den forsvarte en plass i hylla hos dedikerte tilhengere av The Flaming Lips.

Rating: 7/10