Nick Cave & The Bad Seeds – Skeleton Tree (Bad Seed Limited cd, 2016)

1) Jesus Alone; 2) Rings of Saturn; 3) Girl in Amber; 4) Magneto; 5) Anthrocene; 6) I Need You; 7) Distant Sky; 8) Skeleton Tree

Skeleton Tree ble til i løpet av flere økter i The Retreat Studio i Brighton, i løpet av 18 måneder, med start i  desember 2014. Albumet ble produsert av Cave, Warren Ellis og Nick Launay. Cave skrev alle tekstene, og komponerte musikken sammen med Ellis.

15. juli 2016 mistet Cave sønnen Arthur. Han døde i en fallulykke, kun 15 år gammel. På det tidspunktet var mye av innspillingene egentlig ferdige, men utover sensommeren og høsten fortsatte Cave og Ellis arbeidet med platen. Blant annet endret Cave på deler av tekstene.  Dagen før utgivelsen ble en film, med navnet One Nore Time With Feeling, vist på kino verden over. Filmen omhandlet innspillingene og ga Cave anledning til å forklare albumet, og dermed slippe intervjuer i denne vanskelige perioden. One More Time With Feeling var regissert av Caves gamle venn Andrew Dominik.

Musikalsk sett fortsatte Skeleton Tree langs linjene Push The Sky Away hadde trukket opp, men med enda større avstand til det gamle uttrykket til The Bad Seeds. Rockemusikk var erstattet av et knudrete, ambient og abstrakt elektronisk lydbilde.  Tidvis bruk av perkusjon og gitar holdt Skeleton Tree med en viss forankring til rock og populærmusikk, men det var en svært tynn tråd det hele hang i. Caves sans for det melodiøse var fortsatt i behold, og det dukket opp et fengende stikk her og et flott refreng der, men musikken var betydelig tyngre tilgjengelig enn tidligere, samtidig som det var Caves klart mest stillfarne album så langt.

Det var umulig å ikke koble tekstene til Caves tap av sønnen, selv om det etter sigende var lite eller ingenting som omhandlet Arthur direkte. Men kombinasjonen av Caves forsterkning av antydninger og hentydninger i tekstene etter ulykken, kombinert med at lytteren visste, gjorde Skeleton Tree til sjelsettende lytting.

Åpningssporet Jesus Alone stod og dirret i tørr luft over skurrete synther. Cave innledet med strofene «You fell from the sky, crashlanded in a field near the River Adur». Linjene må ha omhandlet ulykken fra 2015, hvor elleve mennesker ble drept da et fly styrtet under et militært flyshow. Så var det umulig å ikke koble den første linjen til sønnens død, der han hadde falt fra klippene utenfor Brighton.

Rings Of Saturn var en mer tradisjonell låt, med en snakkesyngende Cave over trommer og slarkete elektronikk. Girl In Amber koblet tapet av sønnen med en historie om jenta. Cave var helt åpen inn i hjerterøttene og det var nesten ikke til å holde ut. På I Need You var han tilbake i den lyse barytonen fra No More Shall We Part, i noe som må ha vært en bønn til kona. Hun må holde ut og være hos han, som trenger henne så sårt.

Cave, som i alle år hadde sunget om død i sangene sine, brukt døden til å skremme, fortelle og undre seg over, stod nå midt i det i selv, uten masker eller historier å gjemme seg bak. Skeleton Tree var grusomt vakker, men også utrolig trykkende i sin fortvilte nedstemthet. Det hang en blytung tristesse over det hele, der Caves tilstand farget tekst og musikk fullstendig.

Omslaget, som var holdt i svart, og den knappe informasjonen, koblet med musikken på de seks første av de til sammen åtte sangene, ga en opplevelse at Cave ville avsondre seg fra omverden. I det lytteren hadde begynt å dyrke fortapelsen ble Skeleton Tree avsluttet med to sanger som hadde løft og en smule optimisme i seg. Distant Sky var en tradisjonell ballade, hvor Cave sang duett med den danske sopranen Else Torp. Den klassisk skolerte Torp var en del av Paul Hilliers Theatre Of Voices, og bidro med overjordisk skjønnsang. Hun må ha inspirert Cave til stordåd; han hadde neppe sunget bedre enn han gjorde her.

Tittelsporet, med sin vanedannende melodi, avsluttet det hele i lett balladestil. Her fikk for en gang skyld akustisk piano løfte stemningen ut av det aller mørkeste. «Skeleton Tree» og Distant Sky var kraftanstrengelser for å slippe inn håpet, for å trøste både omgivelsene og mannen selv.

Rating: 9/10