Nivhek – After its own death / Walking in a spiral towards the house (Yellow Electric, cd, 2019)

1) After Its Own Death, Side A: (Cloudmouth, Blue Room, Night-Walking, Funeral Song)2); 2) After Its Own Death, Side B: (Thirteen (Version), Crying Jar, Entry, Walking in a Spiral Towards the House, Weightless; 3) Walking in a Spiral Towards the House, Side C: (Night-Walking, Funeral Song); 4) Walking in a Spiral Towards the House, Side D12: (Thirteen, Walking in a Spiral Towards the House)

Liz Harris’ neste prosjekt var et samarbeid med videokunstneren Marcel Weber. Weber hadde markert seg som en spennende kunstner, og hadde hatt visninger på mange institusjoner med høy status, som Opera National de Paris, Unsound, Barbican og CERN. Han hadde samarbeidet med flere musikere, deriblant Tim Hecker, Biosphere, Lustmord og Stars Of The Lid. Webers kunst kretset rundt minner og forestillinger, og om hvordan identiteter ble formet og løst opp. Denne tematikken må sies å ha stått perfekt til Liz Harris sin musikk under Grouper-monikeret, som hadde en tone av det forgangne, og sviktende minner nærmest som en grunnforutsetning i det ambiente tåkehavet hun hadde i bunn av uttrykket sitt, i hvert fall frem til Ruins.

Harris komponerte musikken til en Webers audiovisuelle installasjoner, som ble til i Azores i Portugal og Murmansk i Russland. Musikken bestod av to lange, rolige stykker, titulert henholdsvis After Its Own Death og Walking In A Spiral Towards The House, som begge var delt inn i flere deler.

Musikken Liz Harris lagde som Nivhek hadde likheter med det hun gjorde som Grouper, men hadde også mye annet å by på. Nivhek var mer direkte og syntes mer improvisert, særlig After Its Own Death, hvor det var en opplevelse av at Harris komponerte musikken i takt med at bildene til Weber skled over skjermen for første gang. Slik var det naturlig nok ikke, men det var en rå umiddelbarhet i uttrykket hun ikke hadde vært i nærheten av tidligere. Musikken hennes hadde også godt av å strekke seg ut over lange flater, selv om hvert stykke inneholdt flere deler.

Den viktigste broen til Grouper var å finne i Harris’ stemme, som var å finne over deler av After Its Own Death, for deretter å glimre med sitt fravær på Walking In A Spiral Towards The House. Stemmen var like uhåndgripelig, fascinerende og vakker som den alltid hadde vært, og var om noe enda vanskeligere å få grep enn på Grouper- utgivelsene.

Stemmen var bare et av flere effektive virkemidler i den mektige After Its Own Death. Stykket endret karakter flere ganger, men holdt hele veien på en grunntone av mørke og ugjestmilde omgivelser, i stil med Webers bilder. Det åpnet med Harris’ stemme, før et dirrende og småskrukkete felt av elektroniske hikk tok over, med en monoton synthdrone som våpen, før det hele utåndet i forsiktige kor, som så ble erstattet av noe som minnet om gamelanmusikk. Del to åpnet med mer typisk Groupersk gitar i regnvær, før teppet av saktegående gamelan og stemmer tok over og sendte lytteren inn i en smått urolig døs, og med det avsluttet After Its Own Deaths 38 minutter.

Walking In A Spiral Towards The House var kortere (20 minutter) og mer minimalistisk, med gjennomgående fokus på gamelan-aktige toner (var det xylofon? glass? gong? klokker?); et langtrukkent pust av undrende ro og kontemplasjon, uten et øyeblikk å henfalle til det kjedsommelige. Enkle tema ble repetert, utviklet og innviklet til en tyktflytende masse. All musikken kommuniserte villig med lytteren, selv om det ikke nødvendigvis var rom for å røpe alle hemmelighetene; Nivhek holdt, i likhet med Grouper, på sitt, men snakket samtidig nok med lytteren til at man ble sittende ved bordet, lenge etter at maten var fortært.

After Its Own Death/Walking In A Spiral Towards The House var potent og “fullere” enn Groupers seneste utgivelser, uten at resultatet nødvendigvis var bedre, isolert sett. Men Nivhek viste en annen side av Harris’ talent, og særlig hennes evne til å skape renere stemninger og følelser, følelser som vridde og vrengte på seg, særlig i After Its Own Death, for å så å falle mer til ro i Walking In A Spiral Towards The House.

Rating: 8,5/10