The Bats – Compiletely Bats (Flying Nun LP, 1989)

1) Made Up in Blue; 2) Neighbours, 3) Chicken Bird Run; 4) Jewellers Heart; 5) I Go Wild; 6) Blindfold; 7) Mad on You; 8) By Night; 9) Earwig; 10) Claudine; 11) United Airways; 12) Man in the Moon; 13) Trouble in This Town; 14) Joes Again; 15) Offside

I 1987 slapp Flying Nun Compiletely Bats på kassett. Kassetten inneholdt gruppens tidligste innspillinger, fra tiden før debutalbumet Daddy’s Highway. Undertegnede har aldri klart å spore opp en kopi av den originale kassetten. I 1989 samleplaten mer allment tilgjengelig på LP, cd og (nok en gang) kassett.

Compiletely Bats samlet musikken fra EP-ene At Night (1984) og And Here Is ‘Music for the Fireside’! (1985), samt 12” Made Up In Blue. Mange av de tidligste sangene til The Bats hadde Robert Scott tatt med seg fra tiden i The Clean, som gikk i midlertidig oppløsning i 1982. Han hadde allerede på et tidlig tidspunkt en klar visjon for The Bats og modus operandi var tydelig allerede i de første årene. Det betød poprock med inspirasjon fra The Velvet Underground og The Byrds med en tøtsj av post-punk.

Det var mulig å irritere seg over at de 15 sangene ikke forløp kronologisk, men Compiletely Bats spilte godt som album i den rekkefølgen sangene ble presentert i. Her hadde noen åpenbart tenkt og planlagt, og selv om det var visse forskjeller i lydbildet, var det ikke nok til å ødelegge den herlige flyten. Det skyldtes naturligvis kvaliteten på låtene og hvordan disse var arrangert. Scott var en gudbenådet låtskriver, med evne til å komme opp med den ene perlen etter den andre. Det fantes mange flinke låtskrivere innen poprock og power-pop, men svært få som holdt så jevnt høyt nivå som Scott.

Ved å velge bort kronologisk rekkefølge fikk The Bats muligheten til å legge sin aller fineste sang først. Made Up In Blue var en umiddelbar klassiker, med en søt melodi, dirrende, nervøs rytme, jangle-gitarer og den milde røsten til Scott, perfekt støttet av Kaye Woodwards koring. Den satt som et skudd ved første lytt og har forblitt tett på hjerterøttene til undertegnede siden.

Made Up In Blue var en av tre sanger fra 12″ av samme navn, som utgjorde de siste innspillingene gruppen gjorde før Daddy’s Highway. Det var mer profesjonelt spill og produksjon her enn hva som var tilfelle på sangene hentet fra (særlig) At Night og And Here Is ‘Music for the Fireside’!. I følge den legendariske platebutikkinnehaveren og journalisten Roy Colbert var de første innspillingene mest for demoer å regne. Robert Scott hadde knapt erfaring med å synge før han spilte inn disse låtene, og han fremstod som en litt forsiktig utgave av sitt senere jeg, men slett ikke uten sjarm. Og med tidlige sanger som (særlig) I Go Wild, den sjanglende valsen Man In The Moon, som han komponerte på foreldrenes piano tilbake i 1980, og ikke minst den galopperende United Airways, viste han tidlig hvilke evner han hadde, selv om gruppen fortsatt hadde en vei å gå når det gjaldt å arrangere sangene sine.

And Here Is ‘Music for the Fireside’! fra 1985 bekreftet at det gikk fort fremover med The Bats. På Chicken Bird Run fikk de for første gang hjelp av Alistair Gailbraths fiolin,  med sedvanlig gnurende spill. Claudine spant en rød tråd til Made Up In Blue og Daddys Highway, med sin ruslende melodi og milde kjærlighetserklæring. Earwig var heller ikke borte, med det typiske løftet i refrenget.