Björk – Vespertine (One Little Indian cd, 2001)

1) Hidden Place; 2) Cocoon; 3) It’s Not Up To You; 4) Undo; 5) Pagan Poetry; 6) Frosti; 7) Aurora; 8) An Echo, A Stain; 9) Sun In My Mouth; 10) Heirloom; 11) Harm Of Will; 12) Unison

At Vespertine ble Björks raskest selgende album, med et salg på mer enn to millioner eksemplarer i løpet av høsten 2001, sa svært mye om hennes posisjon og evne til å kommunisere med et stort publikum, uten å inngå kommersielle kompromisser. Det var ingen tunge beats eller dansbare sanger å finne på Vespertine. Likevel hadde den bred appell. Björk hadde et publikum som var villig til å lytte. Stor eksperimentvilje til tross, det var sterke, tydelige melodier å finne i dypet av Vespertine. En sang som It’s Up To You var noe det «peneste» hun hadde laget, og var som ørebalsam for hipstere i alle aldre. Det samme gjaldt A Hidden Place og flere andre. Platen gikk til 19. plass i USA og 8. plass i UK, og fikk også gode listeplasseringer i mange andre land, inkludert en topplassering i Norge.

Björk var på dette tidspunktet lykkelig forelsket i Matthew Barney, mannen hun skulle dele livet med de neste 13 årene. Det preget Vespertine. Björk skapte et album som sentrerte rundt hjemmelivet, erotikken og kjærligheten. Der de tre forgjengerne, og kanskje særlig Debut og Post, hadde vært utadvendte og ekspressive, vendte hun blikket innover denne gangen; inn i seg selv, familien og intimiteten. Vespertine var en kokong av et album; drømmende og sval, mystisk og tidvis direkte. Tekst og musikk smeltet sømløst sammen. Låtene var gjennomgående balladebasert og som vanlig bygget rundt elektroniske instrumenter og samples, men ble også tilført akustiske instrumenter, som strykere, Zeena Parkins’ harpe, celesta og klavikord. Flere elektronika-artister, som Thomas Knak, Matthew Herbert, Console, Jake Davies, Marius de Vries og ikke minst den forunderlige amerikanske duoen Matmos, bidro..

Matmos, som bestod av Martin Schmidt and Drew Daniel, var en del av San Fransiscos eksperimentelle musikkscene, og hadde utmerket seg med original bruk av samples. Tidligere i 2001 hadde duoen gitt ut albumet A Chance to Cut Is a Chance to Cure, hvor det meste av musikken var bygget rundt samples av medisinsk behandling, inkludert plastiske operasjoner. Resultatet var overraskende fengslende. Matmos passet perfekt som samarbeidspartnere Björks søken etter å skape en stemning av hjemmekos og huslig lykke. Sammen konstruerte de små beats, med hjelp av lyder fra hjemme-tilværelsen, fra kjøkkenet og andre steder i heimen. Rundt de elektroniske rytmene vevet Björk et nett av akustisk vellyd. Hun hadde naturligvis også sin karakteristiske stemme med seg, stemmen som satte et umiddelbart og kontant preg på alt hun tok i. Resultatet var både fremmed og nært, mystisk og beroligende velkjent, med en lykkelig kåt undertone av begjær og ro; Bjørk hadde funnet «A Hidden Place» og leverte et mesterverk av nyskapende kunstpop.

Allerede på Homogenic hadde Björk jaktet et helhetlig musikalsk uttrykk, hvor alle sporene hang sammen i et fellesskap, et større hele, etter Debut og Posts tidvis ville variasjon. Vespertine gikk enda lenger; de 12 sangene var mer eller mindre ett sammenhengende stykke musikk, og en form for konseptalbum, uten at det var uttalt eksplisitt. Lytteren kunne dukke ned i hvilket som helst spor og umiddelbart kjenne på hva Björk ville kommunisere.

Rating: 10/10