Björk – Live Box (One Little Indian 4cd + 1dvd, 2003)

1) Debut Live; 2) Post Live; 3) Homogenic Live; 4) Vespertine Live

Björk-katalogen er full av lekre, eksklusive utgivelser i små opplag, som er skikkelig godteri for fans, men nok av mindre interesse for de med et mer avslappet forhold til den islandske artisten. Live Box var intet unntak, inneholdende fire cd-er med opptak fra konserter mellom 1994 og 2001. I boksen var det også en DVD med konsertopptak og et fyldig hefte med bilder samt et langt intervju med Björk. De fire cd-ene, som var oppkalt etter turneen de var hentet fra, ble senere utgitt hver for seg. Alle inneholdt for det meste sanger fra albumet som ble promotert, med enkelte unntak.

Debut Live inneholdt, med ett unntak, opptak fra Björks konsert på MTV Unplugged i november 1994. Hun valgte å vrake opptakene fra selve Debut-turneen da hun ikke var fornøyd med hvordan musikken utspilte seg. På konserten for MVT var lydbildet milevis fra både Debut-albumet og selve turneen.  Unplugged var nettopp uten strøm. Det betød at den elektronisk baserte musikken måtte omskapes. Det ble gjort med instrumenter som harpsikord, tabla, fløyter, akustisk bass, blåsere, gamelan og andre odde perkusjonsinstrumenter. Björks stemme var naturligvis den samme. Hun hadde ingen problemer med å fange sangene fra scenen, men resultatet ble likevel ikke helt tilfredsstillende. De drøye, jublende danserytmene som kledde sangene så godt var mer eller mindre fraværende, og den eksotiske instrumenteringen klarte aldri å løfte uttrykket utover det mildt interessante. Flere sanger, som for eksempel Human Behaviour og Big Time Sensuality ble fattige med rent akustiske arrangementer.

Rating: 6/10

Post Live var heller ikke hentet fra turneen, som forløp i 1995 og 1996. Björk valgte gi ut et opptak fra en konsert hun holdt for fanklubben i februar 1997, i Shepherds Bush Empire i London. I tillegg var det inkludert noen spor fra en opptreden på BBC fra året før. Post Live var i langt større grad enn Debut Live tro mot sangenes opprinnelige arrangementer. Det ga en annen energi over begivenhetene, som for eksempel i versjonen av Army Of Me og Big Time Sensuality, sistnevnte en av flere sanger hentet fra Debut. Det ble ikke tilført mye nytt, og beholdningen var i hovedsak at det kunne konstateres at Björk var i stand til å gjenskape musikken fra scenen, inkludert hennes fenomenale vokalkunster, før man gikk tilbake til originalversjonene.

Rating: 6,5/10

Homogenic Live nøt godt av gode opptak fra selve turneen. Platen inneholdt låter fra omtrent ti forskjellige konserter, i tillegg til noen opptak hentet fra Jools Hollands program på BBC. I 1997 var Björk på toppen av sin popularitet, og det bar sceneoppsett, musikere og kostymer preg av. Homogenic-turneen var en triumf. Hun hadde med seg The Icelandic String Octet, som sammen med forsiktig elektronisk akkompagnement ga stor plass til Björks stemme, en plass hun fylte elegant og inderlig. Det var mindre plass til beats enn på studioversjonene, men det kledde Björk. For eksempel må versjonen av Joga, men kun strykere bak Björk, regnes som den definitive utgaven. Også eldre sanger som Possibly Maybe fikk nytt liv i annerledes musikalsk drakt. Musikken pekte også frem mot Vespertine, det neste studioalbumet.

Rating: 8/10

Vespertine Live konsentrerte seg i stor grad om albumet av samme navn, hvorfra kun to sanger var utelatt. Det ble også tatt med et par spor fra Selma Songs (Overture og I’ve Seen It All – uten Thom Yorke denne gangen). Vespertine var Björks mest innadvendte album så langt, og det var imponerende at hun maktet å formidle den drømmende, svale og forsiktige musikken på et vis som nådde frem til tusenvis av publikummere i store konsertsaler. Dèt var takket være hennes evner som vokalist. Undertegnede opplevde henne på denne turneen og var sannhetsvitne til hvor nær hun fremstod selv foran et stort publikum. Det betød selvsagt mye at det bunnsolide låtmaterialet, som til tross for sin smått unnvikende karakter, hadde fengende elementer og knagger lytteren kunne hekte seg på. I tillegg var arrangementene eksemplariske. Björk og hennes medmusikanter våget å stole på sangenes kraft og unngikk å laste på med unødvendige elementer.

Rating: 8/10

Rating Live Box som helhet: 7,5/10