The Electric Prunes – Release of an Oath (Reprise Records LP, 1968)

1) Kol Nidre; 2) Holy Are You; 3) General Confessional; 4) Individual Confessional; 5) Our Father, Our King; 6) The Adoration; 7) Closing Hymn

Lenny Pouncher hadde evnen til å overtale menneskene rundt seg. Han var manager for både David Axelrod og produsent David Hassinger, og hadde i tillegg rettighetene til navnet The Electric Prunes. Alt dette visste han å utnytte. Han ønsket et nytt album ala Mass In A Minor og fikk etter hvert overtalt David Axelrod til å komponere og arrangere musikken, samt ta ansvar for innspillingene. Hassinger produserte som vanlig.

Poucher hadde samlet en ny utgave av The Electric Prunes med utgangspunkt i gruppen Climax, som inkluderte sangeren Richard Whetstone. Rich Fifield, som var med i det Axelrod-produserte bandet Hardwater, ble også med. Det samme gjorde Brett Wade fra The Collectors, bandet som hadde vært involvert i innspillingen av Mass In a Minor. Hvor mye det «nye» The Electric Prunes faktisk spilte på Release Of An Oath var uklart. Axelrod foretrakk å bruke musikere fra studio-mafiaen i Los Angeles. Dermed dukket folk som Carol Kaye, Earl Palmer, Don Randi, Gary Coleman, Lou Morell og Howard Roberts opp i studio, og stod etter all sannsynlighet for det meste av musiseringen.

Axelrod var ikke spesielt interessert i å lage et nytt album under The Electric Prunes-paraplyen, men lot seg overtale. Han komponerte musikken i løpet av 48 timer og baserte konseptet på Kol Nidre, en jødisk tekst som innledet ritualene i synagogen på yom kippur, forsoningsdagen og den viktigste dagen i den jødiske kalenderen. Denne gangen var tekstene på engelsk og ikke latin.

Release Of An Oath var skåret over samme lest som forgjengeren. Det betød en blanding av psykedelia, proto-prog og funky rytmespor, arrangert for rockeband og orkester. Denne gangen opplevdes musikken mer ferdig arrangert og komponert, og mindre improvisert, utrolig nok med tanke på at det tok kun 48 timer å skrive musikken og deretter 72 timer å spille den inn. Release Of an Oath var mer behersket og mindre eksplosivt bevissthetsutvidende enn forgjengeren. På den annen side var uttrykket smakfullt og tiltrekkende, med en ektefølt religiøs nerve, særlig i den vakre Holy Are You. Whetston hadde ikke en stor stemme, men sang med en naiv inderlighet, som stod godt tekstene og den stilfulle blandingen av rock, funk og orkestermusikk. Axelrods evne til å skape filmatiske bilder løftet de relativt enkle melodiene. I sum ble det korte albumet (kun 24 minutter langt) en trivelig opplevelse, uten å være blant Axelrods sterkeste arbeider. Har du sans for tidlig progressiv rock kan Release Of An Oath anbefales. Men sjekk ut Mass In A Minor først.

Platen ble ingen suksess og var aldri å se på noen salgslister, men både Mass In A Minor og Release Of A Oath opplevde en renessanse da interessen for David Axelrod økte på nittitallet.  Musikken hans egnet seg utmerket for sampling og fikk også velfortjent oppmerksomhet på eget grunnlag.

Rating: 7/10