Björk – Voltaic (One Little Indian, 2 cd + dvd, 2009)

Cd1: 1) Wanderlust; 2) Hunter; 3) Pleasure Is All Mine; 4) Innocence; 5) Army Of Me; 6) I Miss You; 7) Earth Intruders; 8) All Is Full Of Love; 9) Pagan Poetry; 10) Vertebrae By Vertebrae; 11) Declare Independence Cd2: 1) Earth Intruders (XXXChange Remix); 2) Innocence (Simian Mobile Disco Remix); 3) Declare Indepen­dence (Matthew Herbert Remix); 4) Wanderlust (Ratatat Remix); 5) The Dull Flame Of Desire (Modeselektor Remix for Girls); 6) Earth Intruders (Lexx Remix); 7) Innocence (Graeme Sinden Remix); 8) Declare Independence (Ghostigital Remix); 9) The Dull Flame Of Desire (Modeselektor Remix for Boys); 10) Innocence (Alva Noto Unitxt Remodel); 11) Declare Independence (Black Pus Remix); 12) Innocence (Simian Mobile Disco Dub Remix)

Björk turnerte ikke etter utgivelsen av Medúlla, mye på grunn av at musikken var tilnærmet umulig å gjenskape fra scenen. Med Volta var saken en annen. Voltas beatsbaserte låter egnet seg godt for scenen. Hun gjennomførte 74 konserter i løpet av en periode på 18 måneder, med start i april 2007. Med unntak for Afrika var hun på besøk i alle kontinenter, med en overvekt av konserter i Europa og USA. Begivenheten måtte naturligvis foreviges og i kjent stil ble det utgitt et vell av forskjellige utgaver av Voltaic. Det ble dyrt for fans som måtte ha alt og dermed måtte gå til flere innkjøp av mer eller mindre samme innhold. Her anmeldes de to cd-ene som fulgte med den normale utgaven, som i tillegg inneholdt en DVD, med opptak fra Paris.

Opptakene på cd 1 var ingen ordinær konsert, men en gjennomkjøring i Olympic Studios i London, rett før opptreden på Glastonbury-festivalen. Bandet med Mark Bell, Chris Corsano og det ti kvinner sterke islandske blåserensemblet levert et sett sanger fra Volta, som Wanderlust, Declare Independence, Earth Intruders og Vertebrae By Vertebra, samt høydepunkter fra tidligere utgivelser. Voltaic-sangene la seg godt til rette sammen med Hunter, Army Of Me og Pagan Poetry, og viste at Volta var et album som hadde en rettmessige plass i katalogen, på tross av litt blandet mottagelse da den kom ut.

Det var lite som minnet om et vanlig konsertopptak. Alle de vanlige utfordringene med varierende lyd, sure stemmer og spillefeil var fraværende. Det låt glassklart og mektig, der alle sangene kom til sin rett. Björk sang fantastisk. Likevel hadde jeg heller ønsket meg et ordinært konsertopptak, for å virkelig kunne kjenne på stemningen og opplevelsen av reel tilstedeværelse. Her ble det en viss distanse, som å nettopp lytte til en prikkfri generalprøve. Så kunne man heldigvis lene seg på DVD-en som fulgte med, som avslørte hvilken formidabel visuell og lydmessig opplevelse Volta-turneen var.

Cd 2 bestod av remikser fra diverse størrelser innen den elektroniske musikken. Allerede etter Post var Björk ute med remiksalbumet Telegram. Denne gangen var det artister som Matthew Herbert, Alva Noto, Simian Mobile Disco og Modeselektor som tok for seg av Björks materiale. Resultatet ble, som vanlig med denne type opplegg, variabelt. Var det nødvendig med fire forskjellige mikser av Innocence? Det ble stort sett gjort lite oppsiktsvekkende med sangene, ut over å forsterke beats og leke seg med vokalen. Mange av miksene fremstod som idefattig latskap.

Dermed ble beholdningen opptaket fra Olympia Studios, som heller ikke kunne anses som nødvendig for andre enn blodfans.

Rating: 6/10