Ozzy Osbourne – Tribute (Epic LP, 1987)

1) I Don’t Know; 2) Crazy Train; 3) Believer; 4) Mr. Crowley; 5) Flying High Again; 6) Revelation (Mother Earth); 7) Steal Away (The Night); 8) Suicide Solution; 9) Iron Man; 10) Children of the Grave; 11) Paranoid; 12) Goodbye to Romance; 13) No Bone Movies; 14) Dee

Fem år etter at Randy Rhodes døde i en flyulykke ga Ozzy Osbourne ut et dobbelt livealbum som en hyllest til sin avdøde venn. Rhodes fikk kun vært med Osbournes to første soloalbum, før han døde mens Osbourne og bandet var på turne for å promotere debuten Diary Of A Madman.

Etter sigende var forholdet mellom Rhoades og Osbourne småsurt da den fatale ulykken skjedde. Rhoades hadde, til Ozzys frustrasjon, motsatt seg å spille inn en liveplate med Black Sabbath-sanger. At han ble dypt berørt av dødsfallet var det likevel ingen tvil om. Han snakket pent om sin avdøde venn i ettertid, og savnet Rhoades som kamerat og musiker. At Rhoades var en formidabel gitarist var det ingen tvil om. Han hadde en sjelden kombinasjon av det lyriske, det pompøst progressive og det bastant tungskårne. Det gjorde han til en perfekt metalgitarist.

Heldigvis ble det tatt vare på opptak av Rhoades og Osbourne sammen på scenen. Opptakene på Tribute stammet for det aller meste fra en inspirert maikveld i 1981, i Cleveland, Ohio. På det tidspunktet hadde Ozzy kun utgitt et soloalbum, storselgeren Blizzard Of Ozz, som sørget for at den fortapte sønn gjenoppstod som stjerne. Flertallet av låtene på Tribute var hentet fra debutalbumet. Det var plass til alle de ni sporene fra platen, riktignok med en alternativ studioversjon av Dee, Rhoades akustiske hylles til moren sin. De åtte øvrige sangene, hvor av flere var å regne blant Ozzys største øyeblikk, var med i saftige versjoner. Bandet var i storslag. På alle bortsett fra to spor, bestod besetningen av Rudy Sarzo (bass), Tommy Aldridge (trommer), «hjelpemann» Lindsay Bridgwater (keyboards) og Rhoades.

Rhoades var stjernen på «Tribute», ved siden av Osbourne selv. Sistnevnte var i godt slag, der han forsøkte å kontrollere det melodiøse villdyret som hamret i vei bak han. Rhoades spilte med en råskap og intensitet som han kun snuste på i studio. Det tilførte låtene en sjelden fandenivoldskhet.

I tillegg til hele Blizzard Of Ozz fikk publikum levert Believer og Flying High Again, begge fra det kommende albumet Diary Of A Madman. Ozzy kunne heller ikke dy seg fra å grave i gammelt gull, og Sabbath låtene Paranoid og Children ble klemt ut med en energi de neppe hadde vært utsatt for siden midten av syttitallet.

I 1987 var Ozzy på toppen av karrieren og «Tribute» gikk til 6. plass i USA og 8. plass i UK.

Rating: 7,5/10