Heaven & Hell – The Devil You Know (Roadrunner cd, 2009)

1) Atom and Evil; 2) Fear; 3) Bible Black; 4) Double the Pain; 5) Rock and Roll Angel; 6) The Turn of the Screw; 7) Eating the Cannibals; 8) Follow the Tears; 9) Neverwhere; 10) Breaking into Heaven

At Dio, Iommi, Butler og Appice skulle finne sammen en tredje gang var ingen stor overraskelse. De fire hadde stor suksess som Black Sabbath tidlig på åttitallet, med albumene Heaven And Hell og Mob Rules. Andre forsøk i 1992 med Dehumanizer var ikke like vellykket, men viste at det fortsatt var etterspørsel etter «Dio-utgaven» av Black Sabbath. Da de fire kom sammen igjen i 2006 var det ikke som Black Sabbath. Det skyldtes nok delvis at Iommi ikke ville ha problemer med Ozzy Osbourne, men også for å understreke at denne gangen handlet det om materiale de tre hadde laget sammen med Dio. Da Heaven & Hell spilte konserter var det utelukkende «Dio-materiale» på setlisten, og ingen spor av perioden med Ozzy Osbourne som vokalist. Det var et fornuftig valg, for om man skal dømme etter Dios forsøk på Osbournes materiale tidligere, sjekk konsertalbumet Live Evil i 1982, passet ikke disse sangene godt for amerikaneren.

Da Black Sabbaths tre album med Dio som vokalist ble reutgitt, inkluderte bokssettet tre nye sanger. Det ga åpenbart mersmak å spille inn nytt materiale sammen, og etter konserter i 2007 og 2008 bestemte de fire seg for å spille inn et helt album, under navnet Heaven & Hell.

The Devil You Know ble spilt inn Rockfield Studios i Wales i 2008, og gitt ut våren året etter. Platen fikk tildels glimrende kritikker, særlig i rene metal kretser, hvor savnet etter denne kombo’n åpenbart var stort. Det var da også en lett gjenkjennelig gjeng som møtte lytteren. The Devil You Know var et tungt, semi-kommersielt metal album med doomhelning. Platen var den tyngste de fire hadde spilt inn sammen, og var på mange vis en seigere og mer brutal utgave av 1980-albumet som hadde gitt gruppen sitt navn. Selv om produksjonen var en smule polert, låt det slett ikke verst. Dio hadde holdt stemmen godt ved like, og den var imponerende vital til å tilhøre en mann på 65 år. Det var ikke mulig å høre at det hadde gått nesten 30 år siden Heaven And Hell. Det var som vanlig en fornøyelse å høre den muskuløse blybassen til Butler, og han gikk godt sammen trommeslager Appice, som også var i god form; tung, kontant og med kondisjon. Riffmester Iommi fornektet seg ikke denne gangen heller. Han hørtes mer inspirert ut enn på mange år.

Heaven & Hell/ Dio med Black Sabbath var et annet band enn Black Sabbath med Ozzy Osbourne. Det var store musikalske forskjeller mellom de to konstellasjonene, og forskjellene hadde ikke blitt mindre med årene. Heaven & Hell var langt mer «typisk» metal enn Ozzy utgavens brilliante kombinasjon av skrekk, riff, popsensibiltet og betongrock. På disse premissene fungerte The Devil You Know godt, og var nesten på høyde med de to albumene kvartetten laget sammen tidlig på åttitallet.

Låtkvaliteten var jevnt over god, uten pinlige øyeblikk. Det var også et par solide høydepunkter. Åpningssporet Atom And Evil satte stemningen, med sin tunge betongrock, rifforama og en Dio med vekt på hvert ord, i typisk insisterende stil. Rock And Roll Angle var platen beste spor, der doom-metal ble koblet med fengende popelementer og et stilig arrangement med stopp- start rytmikk. Også The Turn Of The Screw hevet seg over snittet.

The Devil You Know var ikke på noe vis nyskapende eller spesielt spennende, og selv om det var mer å hente i metalland fra andre krefter i 2009, var platen hyggelig lytting, og et bevis på at de fire velvokse herrene fortsatt hadde kraft i seg.

The Devil You Know ble det siste Ronny James Dio fikk gjøre i et studio. Han døde av kreft våren 2010.

Rating: 7,5/10