Animal Collective – Live At 9:30 (Domino 3LP, 2015)

1) Amanita; 2) Did You See The Words; 3) Honeycomb; 4) My Girls; 5) Moonjock; 6) New Town Burnout; 7) I Think I Can; 8) Pulleys; 9) What Would I Want?; 10) Peacebone; 11) Monkey Riches; 12) Brother Sport; 13) The Purple Bottle

Live At 9:30 består av nesten to timer musikk fra Animal Collectives konsert på The 9:30 Club i Washington. Opptaket er fra sommeren 2013 og så vidt jeg kan forstå er hele konserten gjengitt på de seks platesidene. Dette er Animal Collectives tredje livealbum. Holdinnagain fra 2002 var det første. Det andre, Animal Crackbox fra 2009, var tilgjengelig i svært limitert opplag i ca fem minutter, og er heller ikke tilgjengelig på strømmetjenestene. Også Live At 9:30 kom kun ut i limitert opplag, og ble raskt et samlerobjekt, men er i hvert fall tilgjengelig hos din musikkstrømmeleverandør.

I motsetning til Holdinnagain inneholder Live At 9:30 kun sanger som har vært utgitt tidligere. Her finnes materiale som opprinnelig var å finne på Feels, Strawberry Jam, Merriweather Post Pavillion , EPen Fall To Be Kind og Centipide Hz, med en overvekt på sistnevnte. Det er ikke unaturlig, da Centipide var det ferskeste  albumet gruppa hadde utgitt på tidspunktet for konserten.

Live At 9:30 er en verdifull livedokumentasjon av Animal Collective. Ved lytting til studioalbumene kunne man saktens lure på hvordan gruppa skulle klare å gjenskape de voldsomme lydtapetene fra scenen. Det forsøker gruppa ikke på i noen særlig grad. De benytter heller anledningen til å ta materialet i en annen retning, med tidvis store endringer i arrangement og tilnærming til stoffet. Gjennomgående blir låtene strippet ned, tilført tribale, dronende rytmikk og strukket ut i tid. Den mest ekstreme overhalingen blir Pulleys til del, som forvandles fra studioversjonens snaue fire minutter til et femten minutters langt dronende, eksperimentelt monster av rytmikk, vokale utbrudd og generelt langt-der-ute stemning. Ytterligere fire andre spor strekker seg over ti minutter, og de resterende er stort sett over syv og åtte minutter.

Selv om låtene har enklere arrangementer og tar seg bedre tid, er de fortsatt gjenkjennelige. Animal Collective evner å levere et kraftfullt og levende sett, med stor energi. Lyden er også helt ok, om ikke optimal. Noe av dynamikken har forsvunnet på veien til platesidene,, uten at det kan påstås at opptaket er av direkte dårlig kvalitet.

Animal Collective viser seg frem som kompetente musikere, og de behersker materialet sitt til fulle. Det er imponerende at de klarer å skape nytt liv til låtene med enklere virkemidler. Det er lett å tenke at gruppa har lagt visse begrensinger på seg selv utstyrsmessig, for å tvinge frem nye perspektiver på materialet, og gjøre det friskt både for seg selv og publikum. Det skiller Live At 9:30 fra de aller fleste konsertalbum, som ofte nøyer seg med relativt naturtro gjengivelse av studioversjonene, med en og annen improvisasjon slengt inn for syns skyld. Live At 9:30 er et selvstendig stykke musikk, selv om låtmaterialet er tidligere utgitt; her hviles det ikke på studiolaubær. Samtidig er det nok studioplatene jeg oftest finner frem når det skal lytte til Animal Collective. Materialet oppleves mer endelig og fullendt der enn hva tilfellet er i livetapning. Det kan selvsagt ha med å gjøre at jeg har hørt originalene mange ganger, men jeg tror hovedårsaken er hvordan musikken til slutt lyder.  Dermed ender Live At 9:30 mest opp som et dokument for fansen, den middels interesserte bør begynne med studioplatene.

Uansett viser Live At 9.30 frem Animal Collective som et moderne, frittenkende og psykedelisk orkester på en stadig utforskende sti. De tørr og prøver fortsatt, og ønsker seg videre. Samtidig er Live 9:30 et testament over gruppas samspill, improvisasjonsevner og himmelstormende popmusikk.

Rating: 7/10