Arctic Monkeys – Humbug (Domino Cd, 2009)

1) My Propeller; 2) Crying Lightning; 3) Dangerous Animals; 4) Secret Door; 5) Potion Approaching; 6) Fire And The Thud; 7) Cornerstone; 8) Dance Little Liar; 9) Pretty Visitors; 10) The Jeweller’s Hand

USA har alltid hatt stor tiltrekningskraft på engelske artister. Det skyldes både det enorme markedet i den nye verden og det mytiske aspektet knyttet til den moderne populærmusikkens opprinnelse og utvikling, i New Orleans, Memphis og alle de andre legendariske treffpunktene. Det er slett ikke mangel på britiske artister som slukøret har måttet trekke seg tilbake til balløya, med sviende fiasko som eneste minne. Så er det selvsagt også mange artister som har blitt store over dammen, men litt overraskende gjorde Arctic Monkeys det bra i USA allerede fra starten av, og de fulgte opp suksessen med en syvende plass på albumlistene med andrealbumet Favourite Worst Nightmare. Overraskende, fordi band med så pass til britisk særpreg ofte har vært uforståelige for amerikanerne.

Da gruppa skulle spille in sitt tredje album, så de åpenbart behovet for nye impulser, både når det gjaldt innspillingssted, produsent og ikke minst dent musikalske.

Humbug ble spilt inn i California og i New York, hvor henholdsvis Josh Homme og James Ford produserte. Ford var også med på forrige album, mens den store overraskelsen var selvsagt at Josh Homme var involvert. Stonerrock-legenden Homme, som krøp opp av undergrunnen med Kyuss, før han skapte en unik blanding av pop og stonerrock med Queens Of The Stone Age, var et av de mest kreative og suksessrike navnene i den moderne rocken. Et overraskende valg kanskje, men at han bidro til en fornuftig fornyelse av apenes lyd og låter var det ingen tvil om. Det var likevel langt til Queens Of The Stone Ages kåte riffrock, men at det var tilført et strøk av avslappet ørkenrock, som alltid lurer i Hommes bakgrunn, var det liten tvil om.

Med Humbug spente Arctic Monkeys opp en bredere palett enn tidligere. Den smått trange og begrensede instrumentbruken fra tidligere ble utvidet med keyboards, synths, slide-gitar, diverse perkusjonsinstrumenter og annet. Samtidig var produksjonen mer luftig og mindre kontant, sikkert inspirert av sand og sol i den californiske ørken. Sangene var sløye og varme, alt hele gikk i lavere tempo. Den intense, nervøse energien fra tidligere var erstattet av en mørkere, dypere stemning og modning. Det var i det hele tatt vellykkede grep Arctic Monkeys hadde tatt, og Humbug var med på å stadfeste dem som en gruppe som var «in for the long haule». Det betød ikke at Humbug overgikk forgjengerne, det gjorde den ikke, men plata klarte å være eksperimenterende og fornyende, samtidig som resultatet var en godkjent lytteropplevelse for både gamle og nye tilhengere.

Humbug var en behagelig plate, med flere flott sanger. Samtidig var det tidvis noe anonymt over det hele, det var låter her som ikke festet seg, selv etter mange gjennomlyttinger. Dèt ødela ikke det faktum at Humbug var verdt å få med seg, men det var et uforløst potensiale her.

Åpningssporet My Propeller, med den merkelige teksten – om sex?- til tross, klarte å kombinere det gamle og nye Arctic Monkeys. Og Turner sang bedre enn noensinne, det var som om det avslepne uttrykket ga han rom til å synge mer med magen, noe som ga mer fylde til stemmen. Den første singelen fra albumet, Crying Lightning, var heller ikke verst, selv om den manglet noe av det livsbejaende og jublende preget fra de tidligere singlene. Den andre singelen fra albumet der i mot, var en klokkeklar klassiker. Cornerstone var en nydelig midtempo ballade, med herlig trommearbeid og et lydbilde krydret med xylofon, keyboards, akustiske gitarer og en Turner i storform. Gruppas beste låt?

Turners tekster hadde i enda større grad forlatt det åpenbare og direkte beskrivende på Humbug. Det var ikke alltid mulig å forstå hva han ville formidle, men tekstene gled fint sammen med den mørke, sløye musikken, og bidro til albumets mørke kjerne.

Humbug ble en ny kommersiell suksess for gruppa, med førsteplass i UK for tredje gang på rad, femtende plass i USA og gode plasseringer i mange land rundt omkring på kloden.

Rating: 7/10