Argent – Nexus (Epic LP, 1974)

1) The Coming Of Kohoutek; 2) Once Around The Sun; 3) Infinite Wanderer; 4) Love; 5) Music From The Spheres; 6) Thunder And Lightning; 7) Keeper Of The Flame; 8) Man For All Reasons; 9) Gonna Meet My Maker

Argent lagde ett studioalbum til før Russ Ballard sa takk for seg. Han var også med  på livealbumet som kom ut på tampen av 1974, men Nexus, som ble sluppet våren 1974, var det siste studioalbumet med Argent han deltok på. Allerede i 1973 hadde Ballard jobbet med Roger Daltrey på hans første studioalbum, og de to fortsatte samarbeidet på hans andre soloalbum i 1975. Ballard satset også på en solokarriere, men fikk størst suksess som leverandør av hits til andre. Han skrev blant annet Hot Chocolates So You Win Again, Hello spilte inn den sene glamklassikeren New York Groove og Rainbow fikk hits med både Since You’ve Been Gone og I Surrender.

Tidlig i 1974 var det imidlertid fortsatt Argent som gjaldt, og med Nexus leverte de sitt kanskje sterkeste album siden debuten. Etter debutens fine poprock hadde Argents neste tre album beveget seg litt klossete mellom prog, hard rock og pop. På Nexus konsentrere de uttrykket, og resultatet ble et mer eller mindre rendyrket prog. Det var et vellykket grep, som gjorde at Argent for en gangs skyld leverte et album med et helhetlig uttrykk.

Rod Argent og Chris White som stod som vanlig for produksjonen. Låtskrivingen holdt seg også innenfor vante rammer, ved at teamet Argent- White og Russ Ballard delte på å bidra med sanger.

Nexus ble innledet med en tredelt, instrumental «suite», hvor Rod Argents tangentspill dominerte. På The Coming Of Kohoutek – Once Around The Sun – Infinite Wanderer, klarte han i motsetning til på tidligere «utskeielser» å kombinere interessante melodier og arrangementer med sobert og lite pompøst spill. Slik ble det fin progrock av! Den over åtte minutter lange Music From The Spheres, som avsluttet vinylplatens side 1, fulgte i samme stil, der korte vokalpartier ble kombinert med lange orgelutskeielser.

White og Argents tredje bidrag, Keeper Of The Flame befant seg i samme musikalske nabolag, selv om sistnevnte ikke gjorde samme innrykk som de to førstnevnte.

Russ Ballard var nok et hakk nærmere den kontante rocken enn White og Argent, men også hans bidrag var innhyllet i den progressive disen, enten han beveget seg i balladeland med Love, betongrock med Thunder And Lightning eller progressive pop ala Supertramp i Man For All Seasons.  Eneste «avvikende» spor på Nexus var den ramme bluesrockeren Gonna Make My Maker, som lå helt til slutt på plata.

Nexus var ikke et perfekt album, selv om det var underholdene lytting hele veien. Argent nådde aldri helt opp til de mest fantasifulle og originale progressive gruppene av tiden, selv om de tidvis bet godt fra seg. Det var likevel et stykke opp til Genesis, King Crimson, Yes og andres bravader. Men er du interessert i britisk rock fra første halvdel av syttitallet generelt og progrock spesielt, er det mye å hente på Nexus.

Albumet ble ingen kommersiell suksess. I hjemlandet gjorde Nexus ingenting av seg, og i USA ble det med en 149. plass på albumlisten.

Rating: 7/10