Camper Van Beethoven – Camper Van Beethoven (Pitch-A-Tent LP, 1986)

1) Good Guys & Bad Guys; 2) Joe Stalin’s Cadillac; 3) Five Sticks; 4) Lulu Land; 5) Une Fois; 6) We Saw Jerry’s Daughter; 7) Surprise Truck; 8) Stairway To Heavan (Sic); 9) The History Of Utah; 10) Still Wishing To Course; 11) We Love You; 12) Hoe Yourself Down; 13) Peace & Love; 14) Folly; 15) Interstellar Overdrive; 16) Shut Us Down

I august 1986 var Camper Van Beethoven klare med album nummer to for året, deres tredje i løpet av atten måneder. Også denne gangen produserte gruppa selv og som sist ble plata utgitt på Pitch-A-Tent. Label skulle endre seg etterhvert, for gruppa hadde allerede begynt å tiltrekke seg interesse fra større plateselskap.

«Camper Van Beethoven» fortsatte i samme frimodige musikalske spor som forgjengerne, men det var også endringer å spore. For det første var inspirasjonen fra psykedelia tydligere. For det andre var klangen av seksti- og syttitallet klassiske rock markant. Inspirasjonen fra etnisk musikk var mindre fremtredende, og instrumentalene, med alt fra ska og østeuropeisk inspirasjon til arabiske pastisjer, var et tilbakelagt stadium. Lydbildet var strammet opp, og nærmet seg nettopp et klassisk amerikansk sound cirka slutten av sekstitallet – dog med fortsatt  punkmentalitet. Tidvis tøt også en moderne alt country følelse frem, til erstatning for de tidligere platenes honky tonk og klassiske country inspirasjon.

Inspirasjonskildene lot seg også avlese i tekstene, hvor to psykedeliske baklengsutskeielser ble titulert Stairway To Heavan (Sic) og Five Sticks. I We Saw Jerry’s Daughter handlet det å treffe på Grateful Dead-legenden Jerry Garcias datter. På toppen av det hele gjorde de en inspirert og tro versjon av Pink Floyds gamle traver Interstellar Overdrive. Den psykedeliske dragningen ble sikkert forsterket av gjestemusiker Eugene Chadbourne på gitar og banjo. Camper Van Beethoven skulle etter hvert utvikle et omfattende samarbeid med originalen Chadbourne, gjennom samarbeidsprosjekter i Camper Van Chadbourne. Chadbourne var en interessant figur i den amerikanske undergrunnen, som opererte mellom amerikansk folkemusikk, fri improvisasjon og avant garde.

Det som gjorde Camper Van Beethoven til et virkelig godt album var selvsagt ikke samarbeidspartnere eller inspirasjonskildene. Det avgjørende var evnen til å skrive fengende låter med usedvanlige arrangementer, og ikke minst evne å skape en helhet i uttrykket, hvor fengende låter ble kombinert med utflippede eksperimenter. Til sammen ble resultatet inspirert og lyttervennlig, som på tross av å være overalt og ingen steder fremstod som en avstemt helhet.

Det var flere rett ut klassiske låter på «Camper Van Beethoven». Åpnings-sporet Good Guys And Bad Guys hadde en sjelden umiddelbarhet, og vinket til både pop, country og reggae, innenfor rammen av tidstypisk amerikansk college rock. Stort dårligere var ikke den påfølgende Joe Stalin’s Cadillac. Den var enda lenger inne i countryland, med pedal steel og fiolin av Siegel. Politisk satire gjennomsyret begge låtene, som ble bundet sammen gjennom tematikken.

Andre høydepunkt fantes i den lumske Lulu Land, den seige rockeren Surprise Truck og The History Of Utah, sistnevnte et fast innslag på gruppas konserter gjennom hele karrieren. Også Still Wishing To Course må nevnes, her ble det spilt Pavement-musikk mange år før den gjengen dukket opp på scenen. Det passet underlig nok også fint med tung, psykedelisk massasje gjennom versjonen av Interstellar Overdrive;  åtte minutters bliss for psykotikere.

Rating: 8/10