Built To Spill – You In Reverse (Warner cd, 2006)

1) Goin’ Against Your Mind; 2) Traces; 3) Liar; 4) Saturday; 5) Wherever You Go; 6) Conventional Wisdom; 7) Gone; 8) Mess With Time; 9) Just A Habit; 10) The Wait

Etter fem studioalbum, ett livealbum og diverse EPer og singler mellom 1993 og 2001, ble det stille på utgivelsesfronten fra Built To Spill. Det tok fem år før gruppa var tilbake med nytt album. De bedrev imidlertid en utstrakt turnevirksomhet mellom 2003 og 2005, med flere hundre konserter i året. I 2002 ga Doug Martsch også ut et country- og bluesinspirert soloalbum.

Built To Spill To spilte inn sitt sjette album i 2004, men det ble ikke utgitt før i april 2006. På You In Reverse ble den faste trioen Martsch, Brett Nelson (bass) og Scott Plouf (trommer) utvidet med gitarist Jim Roth. Den trofaste hjelperen Brett Netson var som vanlig også med.

For første gang siden debuten var det ikke Phil Ek som produserte.  Denne gangen gjorde Martsch jobben selv, sammen med Steven Wray Lobdell. Lobdell bidro også med musisering. Han bidro med gitar, piano, vibrafon og perkusjon. Lobdell var en interessant musiker, som særlig hadde bemerket seg via aliaset Davis Redford Triad. Under det navnet ga han ut fire interessante album mellom 1997 og 2003, med spacerock og jamrock.

Hvorvidt det var skifte av produsent, nye medmusikanter eller annet som gjorde utslaget vites ikke, men det var et litt overraskende Built To Spiil som føyk ut av startblokkene på You In Reverse. Det lange åpningssporet Goin’ Against Your Mind tøffet i vei på en optimistisk beat, og da Martschs vokal dukket opp etter en to minutters lang gitarinnledning, var det med en viss optimisme i røsten. Stemmen hans fikk dessuten bedre plass enn tidligere, og opplevdes nærere, den tidvis overveldende tilstedeværelsen av tre gitarister til tross.

Da man hadde kommet seg over den første overraskelsen over tempo og energi, ble det raskt klart at Built To Spill fortsatt var sitt gamle jeg. Den tradisjonelle blandingen av ballader og midtempolåter var drysset jevnt utover, og uttrykket var som vanlig tungt gitarbasert. Martsch karakteristiske stemme og gitartone lot det overhodet ikke være tvil om hvem som var på ferde.  Og det storstilte, monumentale gitarøset han frontet i Built To Spill var tett på unikt i amerikansk rock på dette tidspunktet; støyende, elegant og melodiøst på samme tid. De hadde vel kunne sine likemenn i Dinosaur Jr.

Fornyelsene løftet  You In Reverse opp fra å være nok et album fra en etablert gruppe. Sanger som nevnte Goin’ Against Your Mind, Liar og Conventional Wisdom ga uttrykket en nødvendig oppdatering, og en energisk, men fortsatt sørgmodig stemning. You In Reverse ble en liten opptur etter den smått skuffende Ancient Melodies Of The Future. Så var heller ikke You In Reverse helt på høyde med trioen There’s Nothing Wrong – Perfect From Now On – Keep It Like A Secret. Det var også denne gangen enkelte sanger som ble lite annet enn små vrier på tidligere spor, uten at var en vesentlig innvending.

Rating: 7,5/10