Diana Ross & Marvin Gaye – Diana & Marvin (Motown LP, 1973)

 1) You Are Everything; 2) Love Twins; 3) Don’t Knock My Love; 4) You’re a Special Part of Me; 5) Pledging My Love; 6) Just Say, Just Say; 7) Stop, Look, Listen (To Your Heart); 8) I’m Falling in Love With You; 9) My Mistake (Was to Love You); 10) Include Me In Your Life

 “We were like two spoiled kids going after the same cookie”, sitat Marvin Gaye

Et mer sikkert kort enn et album med Diana Ross og Marvin Gaye sammen hadde neppe Motown i 1973. Så var det  kanskje overraskende at de to superstjernene gikk med på prosjektet. Særlig Gaye hadde blandede erfaringer med duettalbum. Både Mary Wells og Kim Weston forsvant ut av det kommersielle bildet etter sine duetter med Gaye, og den tragiske historien om dødsfallet til hans yndling Tammi Terrell satt hardt i. Dessuten hadde Marvin frigjort seg fra samlebåndsproduksjoner, som duettalbum ofte var. Diana Ross hadde etablert seg som soloartist i superklassen, etter at hun forlot The Supremes i 1970. Både singelhits, album som solgte godt og filmsuksess hadde kommet hennes vei i løpet av noen få år. Diana gjorde suksess med filmen om Billie Holliday (Lady Sings The Blues), som ga henne en Oscar-nominasjon, og hadde neppe behov for drahjelp fra en mannlig kollega.

Duettplate ble det likevel, i oktober 1973, med tittel Diana & Marvin. Legg merke til at det var første gang Marvins navn kom etter duettpartneren. Det var sikkert ikke tilfeldig. Plata ble spilt inn California i 1972 og 1973, mellom alt det andre de to bedrev hver for seg. I tillegg til problemer med å finne tid, var det ikke mer enn middels stemning da de to omsider møttes i studio. Gaye tok senere selvkritikk for sin oppførsel, og Diana var sikkert heller ikke av de enkleste. Deler av materialet ble sunget av de to hver for seg, slik at de kunne gå i studio da det passet, og ikke begge måtte være tilstede samtidig. Plata ble selvsagt en suksess, med mer en million solgte eksemplarer og flere hitsingler.

Den kortspilte plata var unnagjort på 30 minutter, med ti låter som hovedsakelig var versjoner av andres hits. På produksjonssiden var Motown-mafiaen godt til stede, med blant andre Hal Davis, Berry Gordy og Ashford & Simpson. Albumet var behagelig lytting. Diana Ross hadde en av de mest fortryllende stemmene i amerikansk musikk, myk som smør, varm og innsmigrende – og samtidig med høyde og styrke. Gaye stod godt til henne, med sine magiske piper. Sangene var det heller ikke mye å si på. Samtidig var det en opplevelse av at det hele var rasket sammen, som om det var om å gjøre å samle ti låter for å få plata ut og selge unna til to store fanbaser.

Diana & Marvin inneholder to låter The Stylistics hadde gjort. Både You Are Everything og Stop, Look, Listen (To Your Heart) var komponert av Thom Bell og Linda Creed, og med på The Stylistics debutalbum fra 1971. Det var to fantastiske sanger, som passet Diana og Marvin utmerket. Et annet høydepunkt var den mildt funky – det var ellers lite funk å glede seg over her – Love Twins. En deilig, smårampete sak. Det samme kunne sies om Don’t Knock My Love, med et formidabelt løft i refrenget. Sistnevnte ble også utgitt på singel, og det samme ble You’re A Special Part Of Me og My Mistake (Was To Love You). Begge de to sistnevnte var trivelig soulpop, nydelig sunget og spilt, men også smått forglemmelig, i likhet med flere av de andre sporene.

«Diana & Marvin» manglet litt gnist,  men duger fortsatt på terrassen en sval sommerkveld.

Rating: 6,5/10