Caravan – The Album (Kingdom LP, 1980)

1) Heartbreaker; 2) Corner Of My Eye; 3) Watcha Gonna Tell Me; 4) Piano Player; 5) Make Yourself At Home; 6) Golden Mile; 7) Bright Shiny Day; 8) Clear Blue Sky; 9) Keepin’ Up De Fences

I april 1978 sa fiolinist Geoffrey Richardson takk for seg. Hastings, Coughlan og Schelhaas fikk med seg Caravans opprinnelige bassist Richard Sinclair, og gikk i studio. Arista sa imidlertid opp kontrakten med gruppa, og innspillingene ble først utgitt i 1994, under navnet Cool Waters.

Punk og new wave tok det som måtte ha vært av kommersiell kraft ut av Caravan. De var heller ikke lenger særlig ettertraktet som konsertattraksjon. På toppen av det hele forstod gruppa etter hvert av managementet, med Miles Copeland i spissen, hadde surret med gruppas økonomi gjennom manglende betaling av offentlige avgifter. Frustrerte gikk medlemmene hvert til sitt, for en periode.

Caravan gjennomstod et års tid senere, med Hastings, Coughlan, Richard og Dave Sinclair og Geoff Richardson. Det var en voldsom gjennomtrekk av medlemmer ut og inn av Caravan. Dave Sinclair var tilbake for tredje gang (er det rekord?) og Richardson etter to år. Richard Sinclair sa takk for seg før innspillingen av The Album. Han ble erstattet av Dek Messecar, en annen gammel kjenning,

Caravan gikk i studio sommeren 1980 og spilte inn The Album, som ble utgitt i oktober samme år, på gruppas tidligere manager Terry Kings plateselskap.  Med Dave Sinclair tilbake i folden var det flere som bidro med låtskriving. De ni låtene var fordelt mellom Sinclair, Hastings og Richardson, uten at det løftet helheten i særlig grad. The Album var nok et album under pari fra den tidligere så kvalitetbevisste gjengen. Plata fortsatte i forgjengernes slappe spor, med traurig poprock. The Album var selvsagt godt spilt og produsert, og Hasting var fortsatt en brukbar vokalist, men det var svært lite av musikken som hevet seg over den det helt jevne. Det var utrolig mange andre utgivelser det var verdt å bruke tid på i det sterke musikkåret 1980.

Hastings Bright Shiny Day og Keepin’ Up The Fences var de to beste sporene. Begge hadde anslag og potensiale. Bright Sunny Day var en smul popballade, med en stemning av England i sommersol og en grei melodi. På Keepin Up The Fences rev Hastings av seg en gitarsolo som satt godt og tilførte «The Album» sårt tiltrengt energi. Geoff Richardson var ikke heldig med sine bidrag. Reggaeflørten Clear Blue Skay falt flatt til jorden og Corner Of My Eye var glossy pop uten særlig substans. Heller ikke Dave Sinclairs låter  var all verden, selv om det skal sies at de var noe bedre enn Richardsons. Likevel, de tre sangene hans skled pent og pyntelig forbi, uten å gjøre større inntrykk. Det var mangel på både melodier og arrangementer, som kunne løftet sangene ut av den generiske softrocken.

Rating: 4,5/10